General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q201.
Which of the following is the correct chronological order of the given events ?
1. Formation of Muslim League
2. Formation of All India Untouchbility League 
3. Formation of All India Trade Union Congress
4. Formation of Indian National Congress
1) 2, 4, 1, 3 2) 3, 4, 1, 2
3) 4, 3, 1, 2 4) 4, 1, 3, 2
5)None of these
Answer : 4, 1, 3, 2
View Answer

Q202.
Whiich of the following awards is given by the govt of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical music/dance ? 
1) Saraswati Samman 2) Kalidas Samman
3) Vyas Samman 4) Shanti Swarup Bhatnagar Award
5)Sahitya Akademi Award
Answer : Kalidas Samman
View Answer

Q203.
Which of the following cups/trophies is associated with Cricket ? 
1) Azlan Shah Cup 2) Davis Cup
3) Nehru Gold Cup 4) Ranji Trophy
5)Wimbledon Trophy
Answer : Ranji Trophy
View Answer

Q204.
Tansen Samman Award is given to famous artist and musician every year which  pay tribute to the Great Indian Musical Maestro Tansen, instituted by the Government of - 
1) Madhya Pradesh 2) Uttar Pradesh
3) Gujarat 4) Maharashtra
5)None of these
Answer : Uttar Pradesh
View Answer

Q205.
Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for which of the following fields ?
1) outstanding contribution to science 2) outstanding contribution to science & technology
3) creating mass awareness on environmental issues 4) excellence in film direction
5)None of these
Answer : outstanding contribution to science & technology
View Answer

Q206.
The  first non- Indian has been conferred the highest civilian award of India 'Bharat Ratna' ?
1) Nelson Mandela 2) Khan Abdul Ghaffar khan
3) Mikhail Gorbachev 4) Desmond Tutu
5)None of these
Answer : Khan Abdul Ghaffar khan
View Answer

Q207.
Who among the following is the recipient of the first Dayawati Modi Award for art, culture and education ?
1) Amitabh Bachchaan 2) Bhimsen Josh
3) Ashok Vajpeyi 4) M.Subhalaxmi
5)None of these
Answer : Amitabh Bachchaan
View Answer

Q208.
Who among the following Indian was not conferred with Asia's highest civilian award, Raman Magasaysay award ?
1) Kiran Bedi 2) Vinoba Bhabe
3) Amitabha Chowdhury 4) Amitav Bachan
5)None of these
Answer : Amitav Bachan
View Answer

Q209.
Who among the following has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema ?
1) Nargis Dutta 2) Yash Chopra
3) Ashok Kumar 4) Raj Kumar
5)None of these
Answer : Ashok Kumar
View Answer

Q210.
For which of the following field,  B. C. Roy Award is given ?
1) Literature 2) Science & Technology
3) Medicine 4) Music
5)None of these
Answer : Medicine
View Answer