General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q231.
Which of the following Indian Naval Ship being converted in to a maritime museums ?
1) Sagar Samrat 2) Kanishka
3) Samart Ashoka 4) Vikrant
5)None of these
Answer : Vikrant
View Answer

Q232.
The term 'Butterfly Stroke' is associated with which of the following sports ?
1) Boxing 2) Wrestling
3) Swimming 4) Kabaddi
5)None of these
Answer : Swimming
View Answer

Q233.
Which is the first submarine built by India ?     
1) INS Shalki 2) INS Ganga
3) INS Himgiri 4) INS Godavari
5)None of these
Answer : INS Shalki
View Answer

Q234.
The birthday of which sportsperson is celebrated as National Sports Day ?
1) Sunil Gavaskar 2) PT. Usha
3) Dhyan Chand 4) Prakash Padukone
5)None of these
Answer : Dhyan Chand
View Answer

Q235.
The birthday of which sportsperson is celebrated as National Sports Day ?

1) Sunil Gavaskar 2) PT. Usha
3) Dhyan Chand 4) Prakash Padukone
5)None of these
Answer : Dhyan Chand
View Answer

Q236.
The famous Hathigumpha inscription at Udayagiri is related to which of the following dynasty ? 
1) Chadaleya 2) Kharavela
3) Chandragupta 4) Pusyamitra
5)None of these
Answer : Kharavela
View Answer

Q237.
The father of the concept of Micro Finance is propounded by which of the following one ?
1) Manmohan Singh 2) Mohammed Yunus
3) Amartya Sen 4) Dadabhai Naroji
5)None of these
Answer : Mohammed Yunus
View Answer

Q238.
The famous Naini Tal lake is situated in the State of India ?
1) Uttarakhand 2) Himachal Pradesh
3) Jammu& Kashmir 4) None of these
Answer : Uttarakhand
View Answer

Q239.
MODVAT relates to rationalization of tax structure in-
1) Sales tax 2) Income tax
3) Excise duty 4) Gift tax
Answer : Excise duty
View Answer

Q240.
Customer duties, export duties, corporation taxes, taxes on capital value of assets are-
1) Taxes and duties levied by the centre but collected by the states 2) Taxes and duties levied by the centre but wholly appropriated by the states
3) Taxes levied and collected by the union but shared with the states 4) Taxes and duties that accrue wholly to the union government
Answer : Taxes and duties that accrue wholly to the union government
View Answer