General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q451. | Where was the first Biosphere Reserve set up in India? |
| 1) | Nilgiri |
2) | Nanda Devi |
| 3) | Gulf of Mannar |
4) | Great Nicobar |
Answer : Nilgiri
View Answer
Q452. | Which of the following layer of the atmosphere maintains an almost uniform temperature? |
| 1) | Troposphere
|
2) | Tropopouse |
| 3) | Stratosphere |
4) | Ionosphere |
Answer : Stratosphere
View Answer
Q453. | Which of the following is/are correctly matched? 1) Manas ----------- Tiger 2) Dachigam ---------- Hangul 3)Madumalai ----------- Elephant 4)Kaziranga ----------- Rhinoceros |
| 1) | only 1 & 2
|
2) | only 2, 3 & 4 |
| 3) | only 1, 3 & 4 |
4) | All correct |
Answer : All correct
View Answer
Q454. | Which are of the following coal field is known as "Storehouse of the best metallurgical coal in India"? |
| 1) | Ranjganj |
2) | Bokaro |
| 3) | Jharia |
4) | Talcher |
Answer : Jharia
View Answer
Q455. | Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located in which of the following cites? |
| 1) | Kakrapara
|
2) | Kolkata |
| 3) | Kaiga |
4) | Kalpakam |
Answer : Kalpakam
View Answer
Q456. | Ankaleshawar in India is known for the production of |
| 1) | Bauxite
|
2) | Petroleum |
| 3) | Iron Ore |
4) | coal |
Answer : Petroleum
View Answer
Q457. | The tropic of cancer does not passes through which of his following states ? |
| 1) | Gujurat
|
2) | Orissa |
| 3) | Tripura |
4) | West Bengal |
Answer : Orissa
View Answer
Q458. | Rana Pratap Sagar plant (Rajsthan) is associated with- |
| 1) | Nuclear power plant
|
2) | Solar Energy |
| 3) | Hydroelectricity |
4) | Irrigation |
Answer : Hydroelectricity
View Answer
Q459. | The foreign traveller who visited India during Vijayanagar period was
|
| 1) | Nicolo Conti |
2) | Fa-hien |
| 3) | Yuan Chwang |
4) | Megasthenes |
Answer : Nicolo Conti
View Answer
Q460. | Charaka was the famous court physician of which of the following emperor ? |
| 1) | Chandragupta Maurya |
2) | Ashoka |
| 3) | Harsha |
4) | Kanishka |
| 5) | None of these |
Answer : Kanishka
View Answer