General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1. | Which of the following organizations bring out the publication known as " World Economic Outlook " ? |
| 1) | The International Monetary Fund (IMF) |
2) | UNDP |
| 3) | The World Economic Forum (WEF) |
4) | The World Bank |
| 5) | None of these |
Answer : The International Monetary Fund (IMF)
View Answer
Q2. | Who among the following is the only finance minister of India to present the Union budget on his birthday ? |
| 1) | Manmohan Singh |
2) | Morarji Desai |
| 3) | Yahshant Sinha |
4) | Jaswant Singh |
| 5) | None of these |
Answer : Morarji Desai
View Answer
Q3. | Mica is found in which one of the following pairs of rocks ? |
| 1) | State-Sandstone |
2) | Schist-Gneiss |
| 3) | Limestone-Sandstone |
4) | Shale-Limestone |
| 5) | None of these |
Answer : Schist-Gneiss
View Answer
Q4. | Which city is called 'White City' of Rajasthan ? |
| 1) | Udaipur |
2) | Jodhpur |
| 3) | Jaipur |
4) | Jaisalimar |
| 5) | None of these |
Answer : Udaipur
View Answer
Q5. | Hari Prasad Chaurasia is a renowned player associate with which of the following instruments ? |
| 1) | Flute |
2) | Shehnai |
| 3) | Tabla |
4) | Sarod |
| 5) | None of these |
Answer : Flute
View Answer
Q6. | Which of the following is the best planned city in India ? |
| 1) | New Delhi |
2) | Salem |
| 3) | Chandigarh |
4) | Coimbatore |
| 5) | None of these |
Answer : Chandigarh
View Answer
Q7. | 'Madhubani, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India? |
| 1) | West Bengal |
2) | Bihar |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Uttar Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Bihar
View Answer
Q8. | Which of the following is a supersonic cruise missile produced in India ? |
| 1) | Trishul |
2) | Agni |
| 3) | BraMos |
4) | Nag |
| 5) | None of these |
Answer : BraMos
View Answer
Q9. | Which one of the following dances involves solo performance ? |
| 1) | Bharata Natyam |
2) | Kuchipudi |
| 3) | Mohiniyattam |
4) | Odissi |
| 5) | None of these |
Answer : Mohiniyattam
View Answer
Q10. | Which of the following Indian Naval Ship being converted in to a maritime museums ? |
| 1) | Sagar Samrat |
2) | Kanishka |
| 3) | Samart Ashoka |
4) | Vikrant |
| 5) | None of these |
Answer : Vikrant
View Answer