General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q211.
In which year, India's highest civilian award " Bharat Ratna " was instituted ? 
1) 1950 2) 1954
3) 1962 4) 1964
5)None of these
Answer : 1954
View Answer

Q212.
Who among the following has been awarded " Bharat Ratna", latter the award being withdrawn ?
1) Auruna Asaf Ali 2) Subhas Chandra Bose
3) Pt. Vishaw Mohan Bhatt 4) Bhimsen Joshi
5)None of these
Answer : Subhas Chandra Bose
View Answer

Q213.
Who among the first prime minister of India had been conferred the "Bharat Ratna Award" posthumously ?  
1) Indira Gandhi 2) Rajiv Gandhi
3) J.L.Nehru 4) Gulzarilal Nanda
5)None of these
Answer : Rajiv Gandhi
View Answer

Q214.
Who among the following was first film maker to receive Bharat Ratna Award ?
1) Ramesh Sippy 2) Satyajit Ray
3) Yash Chopra 4) Mani Ratnam
5)None of these
Answer : Satyajit Ray
View Answer

Q215.
Who among the following was the first person promptly decline to receive the " Bharat Ratna Award " ?
1) Atal Vihari Bajpayee 2) A.P.J Abdul Kalam
3) Lata Mangeshkar 4) Bhimsen Joshi
5)None of these
Answer : A.P.J Abdul Kalam
View Answer

Q216.
Which of the following award is regarded as India's highest civilian award ?
1) Padma Bhushan 2) Bharat Bhushan
3) Bharat Ratna 4) Param Veer Chakra
5)None of these
Answer : Bharat Ratna
View Answer

Q217.
In which of the following countries  world's highest dam is located ?
1) Inguri (Georgia) 2) Rogun (Tajikistan)
3) Riguwataki (Russia) 4) Notre Dame (France)
5)None of these
Answer : Rogun (Tajikistan)
View Answer

Q218.
Which state of India where the maximum area irrigated by tube wells ?
1) Tamilnadu 2) Odisha
3) Uttar Pradesh 4) Madhya Pradesh
5)None of these
Answer : Uttar Pradesh
View Answer

Q219.
Every year, the famous Nobel Prize is awarded on which date by Swedish and Norwegian committees jointly for the memory of Alfred Nobel?
1) December 1 2) January 10
3) July 11 4) December 10
5)None of these
Answer : December 10
View Answer

Q220.
The international organisation FIFA is working  for which of the following field ?
1) Social Service 2) International Relation
3) Banking 4) Trade
5)Sports
Answer : Sports
View Answer