General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1. | Which of the following is converted by bio-fertilizers to nitrogen ? |
| 1) | nitrates |
2) | ammonia |
| 3) | nitrogenase |
4) | amino acids |
| 5) | None of these |
Answer : ammonia
View Answer
Q2. | Which of the following is converted by bio-fertilizers to nitrogen ? |
| 1) | nitrates |
2) | ammonia |
| 3) | nitrogenase |
4) | amino acids |
| 5) | None of these |
Answer : ammonia
View Answer
Q3. | Due to which particle the acid rain destroys vegetation ? |
| 1) | nitric arid |
2) | ozone |
| 3) | carbon monoxide |
4) | Sulphuric acid |
| 5) | None of these |
Answer : Sulphuric acid
View Answer
Q4. | Which of the following is a chemical change ? |
| 1) | Evaporation of water |
2) | Glowing of an electric bulb |
| 3) | Burning of candle |
4) | Liquefaction of air |
| 5) | None of these |
Answer : Burning of candle
View Answer
Q5. | Which part of human body is first highly affected by nuclear radiation ? |
| 1) | Eyes |
2) | Lungs |
| 3) | Bone marrow |
4) | Skin |
| 5) | None of these |
Answer : Bone marrow
View Answer
Q6. | Which among the following, is used in the treatment of tuberculosis ? |
| 1) | Penicillin |
2) | Aspirin |
| 3) | Paracetamo |
4) | Dettol |
| 5) | None of these |
Answer : Penicillin
View Answer
Q7. | Which one of ‘the following instruments, is used to study dispersion of light ? |
| 1) | Microscope |
2) | Spectrometer |
| 3) | Telescope |
4) | Photometer |
| 5) | None of these |
Answer : Spectrometer
View Answer
Q8. | Which of the following is not an electric resistance ? |
| 1) | Charcoal |
2) | Lac |
| 3) | Ebonite |
4) | Lead |
| 5) | None of these |
Answer : Lead
View Answer
Q9. | Which alkaline earth metal are more abundant in nature ? |
| 1) | Magnesium and calcium |
2) | Radium and Mercury |
| 3) | Dolomite and Barytes |
4) | Gypsum and Dolomite |
| 5) | None of these |
Answer : Magnesium and calcium
View Answer
Q10. | When temperature of a semiconductor is raised ,what would happen in its energy gap ? |
| 1) | increases |
2) | decreases |
| 3) | remains same |
4) | may increase or decrease |
| 5) | None of these |
Answer : decreases
View Answer