General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q221.
Every year Malayasia  organises "Azlan Shah Cup" . The Cup is associated with which of the following game ?
1) Cricket 2) Hockey
3) Badminton 4) Table Tennis
5)None of these
Answer : Hockey
View Answer

Q222.
At present,which crickter is the highest wicket taker in international  Test cricket so far ?
1) Anil Kumble 2) Glenn McGrath
3) Muttiah Muralitharan 4) Shane Warne
5)None of these
Answer : Muttiah Muralitharan
View Answer

Q223.
The game of Polo originate from which of the Indian states ?
1) Assam 2) Manipur
3) Meghalaya 4) Sikkim
5)None of these
Answer : Manipur
View Answer

Q224.
The sports award 'Dronacharya Award' is given to which of the following one ?

1) Coaches 2) Director of Sports
3) Sports persons 4) Umpires
5)None of these
Answer : Coaches
View Answer

Q225.
Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service ? 
1) Warren Hastings 2) Lord Wellesley
3) Lord Cornwallis 4) Lord William Bentinck
5)none of these
Answer : Lord Cornwallis
View Answer

Q226.
Who was made the Home Minister when Jawaharlal Nehru formed the Interim Government in 1946 ?
1) Sardar Patel 2) Liaqat Ali Khan
3) Baldev Singh 4) Mohd. Ali Jinnah
5)None of these
Answer : Sardar Patel
View Answer

Q227.
The Indian National Congress had passed the famous resolution on "Non-Cooperation" in 1920 as its session held at - 
1) Lucknow 2) Delhi
3) Bombay 4) Calcutta
5)None of these
Answer : Calcutta
View Answer

Q228.
Which of the following is a supersonic cruise missile produced in India ?
1) Trishul 2) Agni
3) BraMos 4) Nag
5)None of these
Answer : BraMos
View Answer

Q229.
Which one of the following dances involves solo performance ?
1) Bharata Natyam 2) Kuchipudi
3) Mohiniyattam 4) Odissi
5)None of these
Answer : Mohiniyattam
View Answer

Q230.
Which of the following was the first Indian to receive the Ramon Magsaysay Award ?
1) C. V. Raman 2) Jawaharlal Nehru
3) Acharya Vonoba Bhave 4) M. S. Swaminathan
5)None of these
Answer : Acharya Vonoba Bhave
View Answer