Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q261.
Price of a commodity is increased by 30%. By what % consumption will get change if expenditure is also increased by 17% ?
1) 7% 2) 10%
3) 13% 4) 17%
5)None of these
Answer : 10%
Explanation : Let, the original price of the commodity be Rs.100/.
After 20% increase, the new price became Rs.130/.
Expenditure only increase 17%.
so, Actual % of change in expenditure = [ (130-117)/130 ] x 100 = 10%
View Answer

Q262.
A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes water with it and thereby gains 25%. the percentage of water in the mixture is ?
1) 15% 2) 18%
3) 20% 4) 25%
5)None of these
Answer : 20%
Explanation :
Let,  the C.P. of 100 ltr of milk is Rs 100
Therefore , the SP also of 100 ltr mixture (milk+water) will be Rs 100, where gain is 25%
So the C.P. of 100 ltr of mixture = (100/125)*100 =Rs 80/
Hence the gain = 100 - 80 = Rs.20
So the gain in percentage = 20%
Hence, the percentage of water in the milk = 20%
View Answer

Q263.
Alok bought a computer with 20% discount on the labelled price. Had he bought it with 25% discount, he would have saved Rs.500. At what price did he buy the computer ?
1) Rs.6000 2) Rs.7500
3) Rs.8000 4) Rs.10,000
5)None of these
Answer : Rs.8000
Explanation :
Let, the labelled price be Rs.100, S.P in Ist case = Rs.80, S.P in 2nd case = Rs.75. 
If saving is Rs.5, 
So, labelled price = Rs.[(500/5)x80] = Rs.8000
View Answer

Q264.
A shop-keeper earns a profit of 12% on selling a fan at 10% discount on the marked price. What is the ratio of the cost price and the marked price of the fan ?
1) 36:51 2) 45 : 56
3) 50 : 81 4) 56:45
5)None of these
Answer : 45 : 56
Explanation :
Let, the printed price of the book be Rs.100. After a discount of 10% S.P= Rs.90 Profit earned = 12%
C.P. of the book =
Rs. [100/112×90] = Rs.1125/14
Hence, (C.P) : (printed price)=1125/14:100  or 45:56
View Answer

Q265.
A man bought a number of oranges at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a rupee. At what price per dozen should he sell them to make a profit of 20 % ?
1) 4 2) 6
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 6
Explanation : The CP of one orange = 1/3  and another CP of  2 oranges = 1/2, then 2 oranges = 5/6 
Then 1 oranges = 5/12 
So,12 * 5/12 * 120/100 = 6
View Answer

Q266.
A article is sold at 10% discount on its marked price of Rs. 480. If the retailer makes 20% profit on the cost price, what should be the cost price of the article?
1) Rs.300 2) Rs.320
3) Rs.360 4) Rs.400
5)None of these
Answer : Rs.360
Explanation : If marked price is Rs. 100, selling price = 100 - 10 = Rs. 90
If cost price is Rs. 100, selling price = 100 + 20 = Rs. 120
Therefore, Cost price = 480 x (90/100) x 100/120 = 360
View Answer

Q267.
By selling 90 ball pens for Rs 160, a person loses 20%. How many ball pens should he sell for Rs 96, so as to have a gain of 20% ?
1) 25 2) 30
3) 36 4) 37
5)None of these
Answer : 36
Explanation : Given, selling 90 ball pens for Rs 160, lose is  20%.
So, C.P of 90 ball pen = [(160/80) x 100 ] /90 = 200/90
C.P of 96 ball pens = (200/90) x 96 
C.P of 1 ball pen = 96 x (90/200)
To have a gain of 20%, the number of ball pens should be sell for Rs. 96 = 96 x (90/200) x 100/120 = 36
View Answer

Q268.
There are 5 professors from IIT Delhi and 3 professors from IIT Bombay who are sitting together to discuss a matter at a round table. In how many ways can they sit around the table so that no two professors from IIT Bombay are together ?
1) 600 2) 840
3) 1200 4) 1440
5)None of these
Answer : 1440
Explanation : Given, no professors of IIT-B together. Suppose, we first arrange 5 prof. IIT-D and after that we can arrange the IIT-B in space between IIT-D.
So, numbers of way of arranging  the IIT-Bin the circle = (5-1)! = 24 ways.
Numbers of way of arranging IIT-B will be by placing them in 5 space that are formed between the IIT-D.
This can be arranged in 5p3 = 60 ways.
therefore, total number of ways = 24 x 60 =1440
View Answer

Q269.
What will be the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30 ?
1) 196 2) 630
3) 1260 4) 2520
5)None of these
Answer : 630
Explanation :
L.C.M. of 12, 18, 21 30                
     = 1260.      
So, required number = (1260 ÷ 2)   = 630.
View Answer

Q270.
What is the least number which when divided by 5, 6 , 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder ?
1) 1677 2) 1683
3) 2523 4) 3363
5)None of these
Answer : 1683
Explanation :
L.C.M. of 5, 6, 7, 8 = 840.
Required number is of the form 840k + 3
Least value of k for which (840k + 3) is divisible by 9 is k = 2.
Required number = (840 x 2 + 3) = 1683.
View Answer