Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q281.
Two pipes can fill a tank in 10 hour and 12 hours respectively while the third can empty it in 20 hours. If all the pipes are opened together,in how many hrs the tank will be filled ? 
1) 7.5 hours 2) 8 hours
3) 8.5 hours 4) 12 hours
5)None of these
Answer : 7.5 hours
Explanation : Work done by all the tanks working together in 1 hour.

View Answer

Q282.
A cistern is filled in 5 hrs and it takes 6 hrs when there is a leak in its bottom. If the cistern is full, in what time shall the leak empty it ?
1) 12 hour 2) 15 hour
3) 24 hour 4) 30 hour
5)None of these
Answer : 30 hour
Explanation :
Let, the leak empties the tank in x hours.
View Answer

Q283.
A shopkeeper offers a discount of 15% on the market price and earns a profit of 19%. If the difference between the discount offered and the profit earned is Rs.100, find the cost price of the article.
1) Rs.4800 2) Rs.5000
3) Rs.6000 4) Rs.7000
5)None of these
Answer : Rs.5000
View Answer

Q284.
A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. What is time for the  first pipe to fill up the tank alone ?
1) 10hrs 2) 12hrs
3) 15hrs 4) 18hrs
5)None of these
Answer : 15hrs
Explanation :
Let, the first pipe can alone takes x hours to fill the tank .
Then, second and third pipes will take (x -5) and (x - 9) hours respectively . 
So,(1/x) + (1/x-5) = 1/x-9. 
Solving,we get x =15
View Answer

Q285.
Akash  bought an article with 30% discount on the labelled price and he sold the article with 12% profit on the labelled price. What was his % profit on the price he bought ?
1) 40% 2) 50%
3) 60% 4) 65%
5)None of these
Answer : 60%
Explanation : Let, the L.P be 100. 
After 30% discount , S.P = 70.
Further, second S.P= 112 (after 12% profit on L.P)
So, profit = 112-70 = 42
Thus, % of Profit  = (42/70) x 100 = 60

View Answer

Q286.
If goods be purchased for Rs 450 and one-third be sold at a loss of 10%, at what profit per cent should the remainder be sold so as to gain 20% on the whole transaction ?

1) 25% 2) 30%
3) 35% 4) 40%
5)None of these
Answer : 35%
View Answer

Q287.
When a  a chair selling for Rs.572 a shopkeeper earns a profit equivalent to 30% of the C.P of the chair. What is the C.P of  the chair ?
1) Rs. 480 2) Rs.440
3) Rs.500 4) Rs.384
5)None of these
Answer : Rs.440
Explanation : Let, the C.P of the chair is Rs.x.
Given,
S.P of the chair is Rs. 572. So, the profit = Rs.(572 - x)
According to the question, 30x /100 = Rs.(572 - x)
or 130x = 57200 
or x = Rs.440

View Answer

Q288.
If the marked price of an article is 30% above its C.P and a discount of  10%  is given for cash payment, what will be profit ?

1) 11% 2) 12%
3) 17% 4) 23%
5)None of these
Answer : 17%
View Answer

Q289.
A shopkeeper sells 100 kg of sugar partly at 10% profit and remaining at 20% profit, gaining 12% on the whole. How much sugar did he sell at 20% profit ?
1) 10 kg 2) 15 kg
3) 20 kg 4) 25 kg
5)None of these
Answer : 20 kg
Explanation : Let, the shopkeeper sell  x kg at 20% profit. He sell (100 -x) kg at 10% profit.
So, 120x/100 + 110(100-x)/100 = 100 X 112/100
or 120x - 110x =  (100 X 112 -110 X 100 ) = 200
or 10x = 200 
or x =200/10 = 20 kg.
View Answer

Q290.
The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:
1) 15 2) 16
3) 20 4) 25
5)None of these
Answer : 16
Explanation :
Let , C.P. of each article be Re. 1 C.P. of x articles = Rs. x.
S.P. of x articles = Rs. 20.
Profit = Rs. (20 - x).
        So, (20 -x) /x =  25
or 2000 - 100x = 25x
or 125x = 2000 or x = 2000/125 =16
View Answer