Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12345Next

Q1.
In a certain store, the profit is 260% of the cost. If the cost increases by 20% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
1) 33-1/3% 2) 40%
3) 54% 4) 66-2/3%
5)None of these
Answer : 66-2/3%
Explanation :

Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 260, S.P. = Rs. 360.
New C.P. = 120 % of Rs. 100 = Rs. 120
New S.P. = Rs. 360.
Profit = Rs. (360 - 120) = Rs.240.
Required percentage  = [(240/360) x 100]  = 66-2/3%
View Answer

Q2.
An article is marked x% above the cost price. A discount of 2x/3% is given on the marked price. If the profit is 4% of the cost price and the value of x lies between 25 and 50, then what should be the value of 50% of x ?
1) 12 2) 14
3) 15 4) 20
5)None of these
Answer : 15
Explanation :
Let, the cost price of the article is Rs.100. Marked price (MP) = Rs.100+x
Selling price of the price (SP) = MP - discount = Rs.100+x - 2x/3 *(Rs.100+x)/100
Also, SP = CP + 4% profit = 100+4 = Rs.104
Hence,(100+x)-2/3x * (100+x)/100 = 104 
or 100+x - 2x/300 (100+x) = 104 
or x² - 50x + 600 = 0
On solving the above equation, we get possible values of x as 20 and 30. But as x lies between 25 and 50, the value should be 30. 
So, x = 30.
The value of 50% of x is = 15
View Answer

Q3.
A shopkeeper marks up his goods by 50%. However, he could sell only one-third of his stock at this price. The half of the remaining stock was sold at a discount of 7.14% and remaining at a discount of 16.67%. What is the overall percentage profit of the trader ?
1) 28% 2) 32%
3) 36% 4) 38%
5)None of these
Answer : 38%
View Answer

Q4.
A person sold two hens for Rs. 105 each . On one he lost 25% . On the other he gained 50% . What is the gain or loss on his total outlay ?
1) 12.5% 2) 20%
3) 28.3% 4) Neither gain Nor loss
5)None of these
Answer : Neither gain Nor loss
Explanation : Short-Cut Method:

[100 x (Profit - Loss ) x 2 x Profit x Loss] / (100 + Profit ) + (100 - Loss) = 0%
View Answer

Q5.
A sells his books cost Rs.500 to B at a profit of 30%. After some period of time, B sells the same book to A at a loss of 20%. What is the total % of profit or loss in the whole trading ?
1) 4% profit 2) 4% loss
3) 26% profit 4) 26% loss
5)None of these
Answer : 26% profit
Explanation : Let, CP of A = 100 ,  SP of B from A = 130 i.e. profit = 30/
Again , some days B sells in return to A at loss of 20% i.e. the CP of A again = 130 x (80/100) = 104

So ,in the whole trade , he gets actual profit =  (30-4) = 26  i.e. 26% 
View Answer

Q6.
An article was sold at a profit of 15%. Had it been sold for Rs.600 more , the profit would have been 25%. At what price was it sold ?
1) Rs.5750 2) Rs.6400
3) Rs.6900 4) Rs. 7500
5)None of these
Answer : Rs.6900
Explanation :
Short- Cut Methods:

C.P = 600/(25-15) x 100 = 6000 

So, S.P  = 6000 x 115/100 = Rs.6900
View Answer

Q7.
A milkman buys some milk. If he sells it at rupees 16 a liter, he losses 600 rupees but when he sells it at 20 a liter, he gains 600 rupees. How much milk did he purchase ?
1) 200 litre 2) 250 litre
3) 300 litre 4) 400 litre
5)None of these
Answer : 300 litre
Explanation : Let, the milkman buy x liter of milk.
He sells at at rupees 16 a liter.
SP1 = Rs.16x, but losses Rs.600/
If he sells at 20 a liter, the SP2  = Rs.20x , but gains Rs.600/ 
Difference in SP = Rs.20x - Rs.16x = Rs.4x
Difference in actual SP = Rs.600 + Rs.600 = Rs.1200
So, 4x = 1200
or x = 1200/4 = 300

View Answer

Q8.
The ratio between the profit and the sale price of an article is 1 : 5. What is the ratio between the sale and the cost price of that article ?
1) 4 : 5 2) 5 : 4
3) 3 : 2 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 5 : 4
Explanation :
C.P. = S.P. - Profit 
or C.P. = 5 -1 = 4
or S.P. : C.P. = 5 : 4
View Answer

Q9.
A vendor sells 20 articles and gets a profit which is equal to cost price of 4 articles. What is his percentage of profit in this transaction ?
1) 20 % 2) 24 %
3) 25 % 4) 33.33 %
5)None of these
Answer : 20 %
Explanation :  Let, C.P of each article is Rs.1/.
So, C.P of 20's articles = Rs.20/ and C.P of 4's articles = Rs.4/  i.e. profit 
We know that,  S.P = C.P + Profit = 20 + 4 = Rs. 24/ 
Therefore, % of profit = (4/20) x 100 = 20%
View Answer

Q10.
A vendor sells 20 articles and gets a profit which is equal to selling price of 4 articles. What is the percentage of profit in this transaction ?
1) 20 % 2) 24 %
3) 25 % 4) 33.33 %
5)None of these
Answer : 25 %
Explanation : Let, S.P of each article is Rs.1/.
So, S.P of 20's articles = Rs.20/ and S.P of 4's articles = Rs.4/ i.e. profit 
We, know that C.P = S.P -Profit = 20 - 4 = Rs. 16/ 
Therefore, % of profit = (4/16) x 100 = 25%
View Answer

Previous12345Next