Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q251.
The product of two numbers is 120 and the sum of their squares is 289. What is the The sum of the number ?
1) 19 2) 21
3) 23 4) 45
5)None of these
Answer : 23
Explanation :
Let, the numbers be x and y.
Then, xy = 120 and x2 + y2 = 289.
(x + y)2 = x2 + y2 + 2xy = 289 + (2 x 120) = 529
x + y = 529 = 23.
View Answer

Q252.
Find the least number which on being divided by 5, 6, 8, 9, 12 leaves in each case a remainder 1 but when divided by 13 leaves no remainder ?
1) 1601 2) 2601
3) 3601 4) 3611
5)None of these
Answer : 3601
Explanation :
Since, the number on division by 5, 6, 8, 9 and 12 leaves remainder 1 in each case, the required number is 
= Multiple of LCM of ( 5, 6, 8,9,12) +1
= Multiple of 360 +1 = 360K +1 (say)
(where K is a +ve integer)
Now, 360K + 1 is divisible by 13.
But 360K +1 = 27 13K + 9K +1
Since 2713K is divisible by 13, 9K+1 should also be divisible by 13 so that the required number is (9K + 1= 9  10 + 1=91)
 Required number = 360  10 + 1 = 3601
View Answer

Q253.
Two different numbers when divided by a certain divisor leave remainders 547 and 349 respectively. when the sum of the two numbers is divded by the same divisor, the remainder is 211. Find the divisor ?
1) 687 2) 685
3) 697 4) 684
5)None of these
Answer : 685
Explanation :
Let, the two numbers be ‘a’ and 'b'.
As per question, if ‘a’ is divisible by a certain number 'c' (say) it leaves remainder 547 or (a) -547 is exactly divisible by c.
Also, if ‘b’ is divided  by 'c' it leaves remainder 349 (b-349) is exactly divisible by c.
Also, if (a +b) is divisible by c it leaves remainedr 211 or ( a+b-211) is exactly divisible by c.
 a - 547 + b-349 = a+b -896 is also divisible by c.
[If two numbers are divisible by a certain number, their sum/difference will also be divisible by that number].
Similarly, ( a+b-211) - (a+b-896) = 685 is also divisible by c.
Prime factors of 685 are 5, 137 and 685
 c may be 5, 137 or 685.
As the remainders in the three cases given in the question are 547, 349 and 211 respectively, the divisor should be greater than 547.
 c is 685 (Divisor).
View Answer

Q254.
A person spends 6% of his monthly salary i.e. Rs 2,100 marketing, 8% of his monthly salary in house rent and another 9% of his salary in medicine. What is the total annual amount expenses by him ?
1) Rs 8,050 2) Rs 35,000
3) Rs 96,000 4) Rs.96,600
5)None of these
Answer : Rs.96,600
Explanation : Given, 6% of his monthly salary = Rs.2100
or 1% = 2100/6 = Rs.350
or (6+8+9) % = Rs.350 x 23 = Rs.8050
So, his yearly expenditure = Rs.8050 x 12 = Rs. 96,600
View Answer

Q255.
A,B,C can do a  work in 36,54 and 72 days respectively.They started work together but A and B left the work 8 and 12 days before completion of the work respectively. Find the total number of days which the work has been completed ?
1) 15 2) 18
3) 24 4) 30
5)None of these
Answer : 24
Explanation : Let,the total numbers of days requires to finish the job is x days.
So, A works for ( x-8) days and B works for (x-12) and C works for x days.
Therefore,
View Answer

Q256.
A and B can do a work together  in 12 days while B and C together can do the same work in 15 days. If A is twice good work as C then, in how many days C can alone do the same work ?
1) 30 days 2) 36 days
3) 45 days 4) 60 days
5)None of these
Answer : 60 days
Explanation : Given, A+B can do the work in 1day =1/12 parts --- (I) :
B+C in 1day =1/15 parts ----- (II) 
and also given A = 2C. 
So, putting the value in equation I, we get 2C+B = 12 . 
Then, deducting equation II from equation I , we get, 1/12 - 1/15= c =1/60 i.e 60 days.
View Answer

Q257.
A shopkeeper marked an article at 40% above the cost price. He, then sold it after offering a discount of 30%. If he made a loss of Rs.60, find his selling price (in Rs.)
1) Rs.2500 2) Rs.2840
3) Rs.2940 4) Rs.3000
5)None of these
Answer : Rs.2940
Explanation : Let, the C.P be Rs.x. 
After, 40% above the CP, the M.P be 1.4x.
Now, he sells it at 30% discount.
Then, the S.P would be (1.4x ) x 70/100 = 0.98x
So, x - 0.98x = Rs.60
Or x = Rs.3000
Therefore, the selling price is 3000 x 98/100 =Rs.2940

View Answer

Q258.
Profit earned by an organisation is distributed among officers and clerks in the ratio 5:3 respectively. If the numbers of officers is 45 and numbers of clerks is 80 and the amount received by each officer is Rs .25,000 , then what was total profit earned ?
1) Rs.18 lakhs 2) Rs.18.5 lakhs
3) Rs.20 lakhs 4) Rs.22 lakhs
5)None of these
Answer : Rs.18 lakhs
Explanation : Total amount received by officers 25000 x 45 = 1125000
If 5x = 1125000
Then x = 225000

So, total amount = 225000x8 = 18 lakhs
View Answer

Q259.
A man lent out Rs.12000 partly at 12% and partly at 15% simple interest . His total income after 2 years was Rs.3300. What is the sum lent at 12% simple interest ?
1) Rs.4000 2) Rs.5000
3) Rs.6000 4) Rs.7000
5)None of these
Answer : Rs.5000
Explanation : Let, the sum lent at 12% simple interest is Rs.X. 
So, the sum lent at 15% simple interest is (Rs.12000 - x).
Then,
View Answer

Q260.
A,B and C are three partners  starts for a business. A invested Rs.25,000 in 2006. In 2007, he again invested an additional amount of Rs.10,000 and B joined with him Rs.35,000. In 2008, A invested another additional Rs.10,000 and C joined with them with an amount of Rs.35,000. If the total profit after end of three year is Rs.1,50,000 , then what is the share of the profit of B ?
1) Rs.25,000 2) Rs.30,000
3) Rs.50,000 4) Rs.75,000
5)None of these
Answer : Rs.50,000
Explanation : The share of the investment of three A,B and C = 
[25,000 x 12 + 35,000 x 12 + 45,000 x 12 ] : [35 x 24] : [35 x 12] = 3:2:1
So, B's share =(1,50,000/6) x 2 = Rs.50,000/.
View Answer