Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q271.
The sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M. of these numbers are 5 and 120 respectively. What should be the sum of the reciprocals of the numbers ?
1) 55/601 2) 12/55
3) 11/120 4) 11/112
5)None of these
Answer : 11/120
Explanation :
View Answer

Q272.
In a mixture of sugar and water, 2 liters of water evaporated from 6 liters of sugar solution containing 5% sugar.What will be the percentage of sugar in the remaining solution ?
1) 7.5% 2) 8.5%
3) 8.9% 4) 8.3%
5)None of these
Answer : 7.5%
Explanation :
6 liters of sugar solution contains 5% of sugar 
  Sugar content = 6 x 5/100 = 0.3 ltrs.
After evaporating 2 liters from the solution, in the remaining 4 liters of solution.
  So, the percentage of sugar content = ( 0.3/4) x 100 = 7.5%

View Answer

Q273.
In an examination 70% candidates passed in English and 65% in Mathematics. If 27% candidate failed in both the subjects and 248 passed the examination, what is the total number of candidates in the examination ?  
1) 360 2) 380
3) 400 4) 420
5)None of these
Answer : 400
Explanation : Given, 

View Answer

Q274.
If 25% of a number is subtracted from a second number. If second number reduces to its five-sixths. What is the ratio between the first number and the second number ?
1) 2:3 2) 3:2
3) 1:3 4) D.I
5)None of these
Answer : 2:3
Explanation :
Let, the first number be x and second number be y.

View Answer

Q275.
A reduction of 20% in the price of salt enabled a purchaser to obtain 4 kg more for Rs.100. What is the reduced price of salt per kg ?         
1) Rs. 4 2) Rs. 5
3) Rs. 6.25 4) Rs. 6.50
5)None of these
Answer : Rs. 5
Explanation :
View Answer

Q276.
Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. In how many hours the pipe C alone can fill the tank ?
1) 8hrs 2) 10hrs
3) 12hrs 4) 14hrs
5)None of these
Answer : 14hrs
Explanation :

View Answer

Q277.
Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately ?
1) 2 hour 2) 3 hour
3) 4 hour 4) 6 hour
5)None of these
Answer : 6 hour
Explanation :
View Answer

Q278.
Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. What is the capacity of the tank ?
1) 80 gallons 2) 120 gallons
3) 140 gallons 4) 160 gallons
5)None of these
Answer : 120 gallons
Explanation :
View Answer

Q279.
One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in :
1) 81 min. 2) 108 min.
3) 144 min. 4) 164 min.
5)None of thesae
Answer : 144 min.
Explanation : Let, the slower pipe alone will fill the tank in x minutes.
View Answer

Q280.
Two Pipes A and B working together can fill a cistern in 6 min. If B takes 5 min more than A to fill the cistern, then the times in which A and B will fill the cistern separately will be respectively ?
1) 15 min., 20 min 2) 15 min, 10 min
3) 10 min, 15 min 4) 25 min, 20 min
5)None of these
Answer : 10 min, 15 min
Explanation :
View Answer