Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q291.
On selling 20 pens at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 8 pens. What is the cost price of a pens ?
1) Rs. 42 2) Rs. 48
3) Rs. 50 4) Rs. 60
5)None of these
Answer : Rs. 60
Explanation : Given,
(C.P. of 20 pens) - (S.P. of 20 pens) = (C.P. of 8 pens)
C.P. of 12 pens = S.P. of 20 pens = Rs.720.
C.P. of 1 pens  = (720/12) = Rs.60
View Answer

Q292.
A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 1000 at a loss of 20 %. What should be his total gain or loss percent (approx.) ?
1) 5.6% loss 2) 6 % gain
3) 6 % loss 4) 5.6 % profit
5)None of these
Answer : 5.6% loss
View Answer

Q293.
6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days. In how many days 15 men and 20 boys can do the same work ? 
1) 4 days 2) 5 days
3) 6 days 4) 7 days
5)None of these
Answer : 4 days
Explanation :
View Answer

Q294.
10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work ?
1) 3 2) 5
3) 7 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 7
Explanation :


View Answer

Q295.
A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it ?
1) 8 hours 2) 10 hours
3) 12 hours 4) 24 hours
5)None of these
Answer : 12 hours
Explanation :
View Answer

Q296.
Alok alone can do a piece of work in 6 days and Barun alone in 8 days. Alok and Barun undertook to do it for Rs. 3200. With the help of Chinmay, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to Chinmay ?
1) Rs. 375 2) Rs. 400
3) Rs. 600 4) Rs. 800
5)None of these
Answer : Rs. 400
Explanation :
View Answer

Q297.
Direction: Insert the appropriate number in the place of "?" mark and make a complete number series.

?    3638    3494     3413     3377    3368
1) 3748 2) 3763
3) 3863 4) 3883
5)None of these
Answer : 3863
Explanation : The sequence is :    - (15)2 , - (12)2, - (9)2 , - (6)2 , - (3)2 and so on.
So, the answer should  (3638 + 225 ) = 3863 .
View Answer

Q298.
Direction: Insert the appropriate number in the place of "?" mark and make a complete number series .

8   10    40    ?   168   170
1) 20 2) 32
3) 42 4) 48
5)None of these
Answer : 42
Explanation : The sequence is 8 + 2 =10 , 10 x 4 = 40 , 40 + 2 = 42 , 42 x 4 = 168 , 168 +2 = 170  and so on.
View Answer

Q299.
Direction: Insert the appropriate number in the place of "?" mark and make a complete number series .
1   2    ?  36   85   166 
1) 7 2) 10
3) 11 4) 16
5)None of these
Answer : 11
Explanation : The sequence is 1+(1)2 =2, 2 + (3)2 =11 , 11 + (5)2 and so on.
View Answer

Q300.
Directions : Study the following graph carefully and answer the question given below :


If the income of Company ‘A’ in 2011 was Rs 1,42,500 what was its expenditure in that year ?

1) Rs 95,000 2) Rs 95,500
3) Rs 99,500 4) Rs 1,05,000
5)None of these
Answer : Rs 95,000
Explanation : Let, the expenditure be 100%.
So, income will be 150%.
Therefore, expenditure = (1,42,500/150) /100 = Rs 95.000.

View Answer