Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q231.
In a recent survey 40% houses contained two or more people. Of those houses containing only one person, 25% were having only a male. What is the percentage of all houses, which contain exactly one female and no male ?
1) 30% 2) 45%
3) 60% 4) 75%
5)None of these
Answer : 45%
Explanation : Let, total numbers of houses are 100%.
Two or more people = 40%  and only one people = 60%
Only one male = 60 x (25/100) = 15%
So, exactly one female and no male = 60-15 = 45%
View Answer

Q232.
In an examination 25% of the candidates failed in Mathematics and 12% in English. If 10% failed in both the subjects and 292 passed in both subjects, then what was total number of candidates appearing in the examination ?
1) 200 2) 300
3) 400 4) 480
5)None of these
Answer : 400
Explanation : Let, total number of student are 100%. 
Given,  |M| = 25% and |E| = 12%  and |M ^ E| = 10% 
So, |M u E| = M| + |E|  -  |M ^ E| = (25 +12 -10) = 27%
Therefore, 100 - 27 = 73%
So, Total students = (292/73) x 100 = 400
View Answer

Q233.
There were 35 students in a hostel. If the number of the students is increased by 7, then the expenses of the mess increase by Rs.42 per day, while the average expenditure per head diminishes by Rs.1. What the original expenditure of the mess per day ? 
1) Rs.400 2) Rs.432
3) Rs.442 4) Rs.420
5)None of these
Answer : Rs.420
Explanation : Let, the average expenditure of the mess per day is Rs.x.
Then, total expenditure/day = Rs.35x
Now, total students = 35+7= 42 and new expenditure of the mess =  Rs.(35x +42) 
So, Rs.(35x +42) /42 = Rs.x-1
or 35x + 42 = 42x -42 
or 7x = 84
or x = 12
Therefore, original expenditure of the mess = 35 x 12= Rs.420

View Answer

Q234.
 
1) 3/2 2) 31/2
3) 127/108 4) 121/108
5)None of these
Answer : 121/108
View Answer

Q235.
 
1) 0 2) 1
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 0
View Answer

Q236.
What is ?
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
5)None of these
Answer : 3
View Answer

Q237.
1) 3/7 2) 1
3) 2 4) 4
5)None of these
Answer : 1
View Answer

Q238.
16 men can complete a piece of work in 8 days. 20 women take 16 days to complete the same piece of work. 12 men and 10 women work together for 6 days. How many more days would 10 women alone require to complete the remaining piece of work ?
1) 6 days 2) 8 days
3) 10 days 4) 12 days
5)None of these
Answer : 8 days
Explanation : Given,16 men can complete a piece of work in 8 days while  20 women take 16 days to complete the same piece of work.
The ratio of  the capacity of doing work i.e. men to women = (20 x 16 ) : (16 x 8) = 5:2
So, 1 man = 2.5 women
Now, 12m + 10w = (12 x 2.5) = 40w
Given, 20 women take 16 days to complete the same piece of work.
1 woman can do it in = 16 x 20 = 320 days i.e. 1/320 parts in 1 day.
40 women can do in 6 days = (1/320) x 40 x 6 = 6/8 = 3/4 parts
Therefore, remaining 1-3/4=1/4 part of the work done by only 10 women in = 
Applying Chain Rule:
 M1 x D1 x W2 = M2 x D2 x W1
or 20w x16 x 1/4 = 10w x D2 x 1 
or D2  = 8 days

View Answer

Q239.
The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then what is the second number ?
1) 20 2) 30
3) 48 4) 58
5)None of these
Answer : 30
Explanation :
View Answer

Q240.
The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then what is the second number ?
1) 20 2) 30
3) 48 4) 58
5)None of these
Answer : 30
Explanation :
View Answer