General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q421. | The RBI issues currency notes under the - |
| 1) | Fixed Fiduciary System |
2) | Maximum Fiduciary System |
| 3) | Fixed Minimum Reserve System |
4) | Proportional Reserve System |
Answer : Proportional Reserve System
View Answer
Q422. | Which of the following is the most advocating agency for economic globalization ? |
| 1) | WTO |
2) | World Bank |
| 3) | IMF |
4) | EU |
Answer : WTO
View Answer
Q423. | Many a time we see a term in newspapers 'IPO'. What is the full form of the same ? |
| 1) | Indian Public Offer |
2) | Industrial Purchase Order |
| 3) | Initial Public Offer |
4) | Indian Purchase Offer |
| 5) | None of these |
Answer : Initial Public Offer
View Answer
Q424. | The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of- |
| 1) | World Bank (IBRD) |
2) | International Monetary Fund (IMF) |
| 3) | Prime Minister Rahat Kosh |
4) | Reserve Bank of India |
Answer : Reserve Bank of India
View Answer
Q425. | Crossing of cheques makes them |
| 1) | ineligible to endorse to a person other than the payee |
2) | remain the same in all respect; it is only a practice |
| 3) | eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account |
4) | ineligible to get cash across the bank counter |
Answer : ineligible to endorse to a person other than the payee
View Answer
Q426. | Headquarter of ADB is situated in _ |
| 1) | Sanghai |
2) | Mali |
| 3) | Geneva |
4) | Manila |
Answer : Manila
View Answer
Q427. | Which of the following is a private bank in India ? |
| 1) | Bank of Maharashtra |
2) | Syndicate Bank |
| 3) | South Indian Bank |
4) | Oriental Bank of Commerce |
Answer : South Indian Bank
View Answer
Q428. | The main components of bones and teeth is - |
| 1) | Phophorous |
2) | Calcium |
| 3) | Calcium Phosphate |
4) | None of the above |
Answer : Calcium Phosphate
View Answer
Q429. | The largest gland of the body is - |
| 1) | Sciatic |
2) | Liver |
| 3) | Pituitary Gland |
4) | None of the above |
Answer : Liver
View Answer
Q430. | The deficiency of Vitamin K may cause - |
| 1) | Rickets |
2) | Scurvy |
| 3) | Haemorrhage |
4) | Pellagra |
Answer : Haemorrhage
View Answer