General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q401. | Which one of the following gases is predominant in the atmosphere ? |
| 1) | Argon |
2) | Nitrogen |
| 3) | Carbon Dioxide |
4) | Oxygen |
| 5) | None of these |
Answer : Nitrogen
View Answer
Q402. | Most of the weather phenomena take place in which of the following layers ? |
| 1) | Stratosphere |
2) | Troposphere |
| 3) | Tropopause |
4) | Ionosphere |
| 5) | None of these |
Answer : Troposphere
View Answer
Q403. | Black Soil is best suited for which of the following crops ? |
| 1) | Tea |
2) | Rice |
| 3) | Cotton |
4) | Coffee |
Answer : Cotton
View Answer
Q404. | Which of the following is known as "Island of Precipitation" ? |
| 1) | Fault Mountains |
2) | Fold Mountains |
| 3) | Dome Mountains
|
4) | Block Mountains |
| 5) | None of these |
Answer : Dome Mountains
View Answer
Q405. | Which of the following crops requires water logging ? |
| 1) | Tea |
2) | Oil Seeds |
| 3) | Cotton |
4) | Rice |
| 5) | None of these |
Answer : Tea
View Answer
Q406. | The controversial Perambikulam-Aliyar project (PAP) which is built on the river Aliyar serves mainly for irrigation purpose involves which two states - |
| 1) | Kerala & Tamil Nadu |
2) | Kerala & Karnataka
|
| 3) | Kerala & Goa
|
4) | Kerala & Maharashtra |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala & Tamil Nadu
View Answer
Q407. | The controversial Perambikulam-Aliyar project (PAP) which is built on the river Aliyar serves mainly for irrigation purpose involves which two states - |
| 1) | Kerala & Tamil Nadu |
2) | Kerala & Karnataka
|
| 3) | Kerala & Goa
|
4) | Kerala & Maharashtra |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala & Tamil Nadu
View Answer
Q408. | The mainstream of river Ganga which flows beyond Farakka is known as - |
| 1) | Bhagirathi
|
2) | Hooghly |
| 3) | Padma |
4) | Subarnarekha |
| 5) | None of these |
Answer : Padma
View Answer
Q409. | Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ? |
| 1) | Godavari |
2) | Krishna |
| 3) | Kaveri
|
4) | Tapti |
| 5) | None of these |
Answer : Krishna
View Answer
Q410. | The multipurpose Sardar Sarovar Project is being built across which river ? |
| 1) | Tapti |
2) | Narmada |
| 3) | Sabarmati
|
4) | Godavari |
| 5) | N one of these |
Answer : Narmada
View Answer