General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q391. | Where did the Supreme Court of India originally function for 8 years before shifting it to its present building ? |
| 1) | Rashtrapati Bhavan |
2) | Parliament House |
| 3) | Metcalfe House |
4) | None of these |
Answer : Parliament House
View Answer
Q392. | The lower Gangetic plain is characterised by humid climate with high temperature throughout the year. Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region ? |
| 1) | Paddy and cotton |
2) | Wheat and Jute |
| 3) | Paddy and Jute |
4) | Wheat and cotton |
| 5) | None of these |
Answer : Paddy and Jute
View Answer
Q393. | What causes wind to defect toward left in the Southern hemisphere ? |
| 1) | Temperature |
2) | Magnetic field |
| 3) | Rotation of the earth |
4) | Pressure |
| 5) | None of these |
Answer : Rotation of the earth
View Answer
Q394. | Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are prescribed by - |
| 1) | Manu |
2) | Narada |
| 3) | Brihaspati |
4) | Parasara |
| 5) | None of these |
Answer : Manu
View Answer
Q395. | The last Mauryan ruler, who was killed by his Commander-in-Chief ?
|
| 1) | Dasaratha |
2) | Kun-ala |
| 3) | Samprati |
4) | Brihadratha |
| 5) | None of these |
Answer : Brihadratha
View Answer
Q396. | Which king of the Gupta Dynasty was called the 'Napoleon of India' ? |
| 1) | Samudragupta |
2) | Chandragupta Vikramaditya |
| 3) | Sri Gupta |
4) | Chandragupta-I |
| 5) | None of these |
Answer : Samudragupta
View Answer
Q397. | The Mukteswara Temple is located at ? |
| 1) | Puri |
2) | Rameswaram |
| 3) | Konark |
4) | Bhubaneswar |
| 5) | None of these |
Answer : Bhubaneswar
View Answer
Q398. | Vallabhi era is identical with which of the following era? |
| 1) | The Vikrama Era |
2) | The Gupta Era
|
| 3) | The Harsha Era |
4) | the Saka Era |
| 5) | None of the above |
Answer : The Harsha Era
View Answer
Q399. | Which among the following is a Tamil grammatical treatise ? |
| 1) | Pattupattu |
2) | Ettutogai |
| 3) | Silappadikaram |
4) | Tolkappiam |
| 5) | None of these |
Answer : Tolkappiam
View Answer
Q400. | Which among the following Gupta emperors called himself "Lichchhavi-dauhitra" ? |
| 1) | Shrigupta |
2) | Chandragupta I |
| 3) | Chandragupta II |
4) | Samudragupta |
| 5) | None of these |
Answer : Samudragupta
View Answer