General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q441. | Under which article of the Indian Constitution, President's rule is promulgated on any State?
|
| 1) | 380 |
2) | 370 |
| 3) | 356 |
4) | 326 |
Answer : 356
View Answer
Q442. | Who can dissolve the Lok Sabha before the expiry of its normal term of five years?
|
| 1) | The Prime Minister |
2) | The President |
| 3) | The President on the recommendation of the Speaker |
4) | The President on the recommendation of the Prime Minister |
Answer : The President on the recommendation of the Prime Minister
View Answer
Q443. | Which Article of the Constitution of India gives precedence to constitutional provisions over the laws made by the Union Parliament/ State Legislatures?
|
| 1) | 32 |
2) | 245 |
| 3) | 326 |
4) | 13 |
Answer : 13
View Answer
Q444. | Which article of the constitution of India provided for the post of Governor in a state?
|
| 1) | Article 273 |
2) | Articles 276 |
| 3) | Articles 226 |
4) | Aricles 153 |
Answer : Aricles 153
View Answer
Q445. | As per the law, a member who has been elected from two Lok Sabha constituencies has to vacate one of the seats within how many days of the declaration of result ?
|
| 1) | Thirty |
2) | Fifteen |
| 3) | Fourteen |
4) | Twenty |
Answer : Fourteen
View Answer
Q446. | A governor in state of India is appointed for a period not exceeding __?
|
| 1) | Six Years |
2) | Five Years |
| 3) | Three Years |
4) | Four Years |
Answer : Six Years
View Answer
Q447. | In the Lok Sabha,Leader of Opposition is a statutory requirement on the panels which select the __:
|
| 1) | Chief Vigilance Commissioner |
2) | Chairperson of National Human Rights Commission |
| 3) | Lok Pal |
4) | All of above |
Answer : All of above
View Answer
Q448. | who is the current lok sabha speaker in india? |
| 1) | Sumitra Mahajan |
2) | L.K. Advani |
| 3) | Amit shah |
4) | sonia gandhi |
Answer : Sumitra Mahajan
Explanation : Eight-term member Sumitra Mahajan was on Friday unanimously elected Speaker of the 16th Lok Sabha, becoming the second woman presiding officer of the lower house after her predecessor Meira Kumar.
View Answer
Q449. | Mahe, which is situated on the Malabar coast on the Western Ghats, is a part of |
| 1) | Kerala
|
2) | Maharashtra |
| 3) | Pondicherry |
4) | Tamilnadu |
Answer : Pondicherry
View Answer
Q450. | Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following animals? |
| 1) | Lion |
2) | Deer |
| 3) | Tiger |
4) | Bear |
Answer : Tiger
View Answer