Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q151. | Which of the following schemes is launched by the Government of India to provide good health care services in rural areas ? |
| 1) | Kutir Jyoti |
2) | ASHA
|
| 3) | MGNREGA
|
4) | Bharat Nirman |
| 5) | Swavlamban
|
Answer : ASHA
View Answer
Q152. | What is the expand form of the term "FRBM" ? |
| 1) | Fiscal Responsibility and Budget Management
|
2) | Foreign Responsibility and business Management |
| 3) | Fiscal Review and Business Management |
4) | Financial Responsibility and Budget Modification |
| 5) | None of these |
Answer : Fiscal Responsibility and Budget Management
View Answer
Q153. | As per the new guidelines issued by SEBI, companies are required to list shares within how many days of the closure of the Initial Public Offers ( IPOs ) ? |
| 1) | 60 days |
2) | 12 days |
| 3) | 30 days |
4) | 45 days
|
| 5) | None of these |
Answer : 45 days
View Answer
Q154. | Which one of the following is the full form of the abbreviation 'IFRS' as used in corporate / finance sector ? |
| 1) | Indian Financial Reconciliation Standards |
2) | Interpretation and Formal Reporting System |
| 3) | International Financial Reporting Standards
|
4) | International Financial Reporting System |
| 5) | None of these |
Answer : International Financial Reporting Standards
View Answer
Q155. | Which of the following is not one of the major functions of the National Bank for Agricultural and Rural Development(NABARD) ? |
| 1) | Acting as a regulator for cooperative banks and RRBs
|
2) | Acting as a coordinator in the operations of rural credit institutions |
| 3) | Extending assistance to the government and others in matters related to rural development. |
4) | Providing refinance to lending institutions in rural areas. |
| 5) | Review of monetary and credit policy |
Answer : Review of monetary and credit policy
View Answer
Q156. | What does the term 'AAY' denote? It is the short form of a social scheme launched by the Government of India ? |
| 1) | Asian Awas Yojana |
2) | Area Antyodaya Yojana |
| 3) | Antyodaya Anna Yojana |
4) | Antyodaya Awas Yojana |
| 5) | None of these |
Answer : Antyodaya Anna Yojana
View Answer
Q157. | Which of the following is a popular women empowerment programme in India ? |
| 1) | Bharat Nirman
|
2) | Self Help Group
|
| 3) | Mid Day Meal Scheme
|
4) | Swabhiman |
Answer : Self Help Group
View Answer
Q158. | Which of the following has been established mainly to promote micro, small &medium industrial sector in India ? |
| 1) | NABARD |
2) | SIDBI
|
| 3) | IDBI Bank |
4) | EXIM Bank |
Answer : SIDBI
View Answer
Q159. | IAEA is an organisation which functions in the area of _______? |
| 1) | Promoting international understanding among the nations |
2) | World Trade
|
| 3) | Nuclear energy |
4) | Control of Foreign Direct Investment |
| 5) | Prevention of money Laundering |
Answer : Nuclear energy
View Answer
Q160. | Which of the following organisations has given a warning to the Nations of the world that there may be increased risk to global financial stability in the world ? |
| 1) | World Trade Organization |
2) | Asian Development Bank |
| 3) | World Bank |
4) | International Monetary Fund |
| 5) | UNCTAD |
Answer : World Bank
View Answer