Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q101. | Economic growth is usually coupled with ---. |
| 1) | Deflation |
2) | Inflation |
| 3) | Stagflation |
4) | Hyperinflation |
| 5) | Corruption |
Answer : Inflation
View Answer
Q102. | The per capita income in India is estimated by -----. |
| 1) | Census Commission |
2) | Central Bank |
| 3) | RBI |
4) | Joint Parliamentary Committee |
| 5) | Central Statistical Organization |
Answer : Central Statistical Organization
View Answer
Q103. | The term 'Take off stage' in an economy means ------. |
| 1) | steady growth begins |
2) | economy is stagnant |
| 3) | economy is about to collapse |
4) | all controls are removed |
| 5) | None of these |
Answer : steady growth begins
View Answer
Q104. | Which of the following is not a source of tax revenue collected by the Govt. of India ? |
| 1) | Custom Duty |
2) | Excise Duty |
| 3) | Income Tax |
4) | Service Tax |
| 5) | Dividends and Profits |
Answer : Dividends and Profits
View Answer
Q105. | The Foreign Exchange Reserves of India are kept in the custody of - . |
| 1) | World Bank |
2) | International Monetary Fund |
| 3) | Prime Minister |
4) | Reserve Bank of India |
| 5) | None of these |
Answer : Reserve Bank of India
View Answer
Q106. | The govt. approved creation of the Special National Investment Fund for meeting the minimum public shareholding requirement of 10 per cent in six Central Public Sector Enterprises (CPSEs) because: |
| 1) | These PSUs are not keen to comply with the SEBI norms |
2) | The govt is not willing to lose its control over these companies |
| 3) | These PSUs are newly established and lack any track record to attract public investment |
4) | These PSUs are not financially sound |
| 5) | None of these |
Answer : These PSUs are not financially sound
View Answer
Q107. | What is the full text of FRBM ? |
| 1) | Financial Responsibility and Business Management |
2) | Fiscal Responsibility and Business Management |
| 3) | Financial Responsibility and Budget Management |
4) | Fiscal Responsibility and Budget Management |
| 5) | None of these |
Answer : Fiscal Responsibility and Budget Management
View Answer
Q108. | In which year IRDA was incorporated ? |
| 1) | 1998 |
2) | 1999 |
| 3) | 2000 |
4) | 2001 |
| 5) | None of these |
Answer : 2000
View Answer
Q109. | A customer can approach banking ombudsman if he does not get satisfactory response to his grievance from the bank within how many days ? |
| 1) | 10 days |
2) | 20 days |
| 3) | 14 days |
4) | 30 days |
| 5) | 60 days |
Answer : 30 days
View Answer
Q110. | Which of the following is associated with 'Channel Financing' ? |
| 1) | Retail Lending |
2) | Corporate Lending |
| 3) | SME Lending |
4) | Supply Chain Finance |
| 5) | None of these |
Answer : Supply Chain Finance
View Answer