Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q141. | Which of the following is not a part of the scheduled banking structure in India ?
|
| 1) | Money Lenders |
2) | Public Sector Banks |
| 3) | Private Sector Banks |
4) | Regional Rural Banks |
| 5) | State Cooperative Banks |
Answer : Money Lenders
View Answer
Q142. | At which one of the following rate, the Central Bank lends to banks against government securities ? |
| 1) | Repo Rate |
2) | Reverse Repo Rate |
| 3) | Bank Rate |
4) | CRR |
| 5) | None of these |
Answer : CRR
View Answer
Q143. | Which one of the following is a Self Employment Programme for Educated Unemployed Youth ? |
| 1) | Prime Minister's Rozgar Yojana |
2) | Swaran Jayanti Sahakari Rozgar Yojana |
| 3) | National Social Assistance Programme |
4) | Swaran Jayanti Gram Swarozgar Yojana |
| 5) | None of these |
Answer : Prime Minister's Rozgar Yojana
View Answer
Q144. | In a Poverty Pyramid index, which one of the following segments of population face highest poverty risk ? |
| 1) | Formal wage employment |
2) | Informal Self Employment : Employers |
| 3) | Regular Informal Wage employment |
4) | Informal Self Employment own account |
| 5) | Casual Informal Wage Employment and domestic work |
Answer : Formal wage employment
View Answer
Q145. | What is the full form of the term "BCBS' ? |
| 1) | Bank's Committee on Banking Supervision |
2) | Basel Committee on Banking Supervision |
| 3) | Bank's Commission on Banking Supervision |
4) | Basel Commission on Banking Supervision |
| 5) | None of these |
Answer : Basel Committee on Banking Supervision
View Answer
Q146. | Which one of the following is a driving force influencing the industrial growth of an economy ? |
| 1) | Economic Factors only |
2) | Investment only |
| 3) | Innovation/Market Base only |
4) | Only 1 and 2 |
| 5) | All 1, 2 and 3 |
Answer : All 1, 2 and 3
View Answer
Q147. | The rate of interest on Savings Bank Account is stipulated by- |
| 1) | The concerned bank |
2) | RBI |
| 3) | Indian Banks Association |
4) | Government of India |
| 5) | Banking Codes and Standards Board of India |
Answer : RBI
View Answer
Q148. | What is a Green Index ? |
| 1) | It measures nation's wealth according to GNP per capita |
2) | It measures nation's wealth according to GDP per captia |
| 3) | It measures nation's wealth according to provisions of control on Green house gases |
4) | It measures nation's wealth in terms of coverage of forest area |
| 5) | None of these |
Answer : It measures nation's wealth in terms of coverage of forest area
View Answer
Q149. | In the opinion of the RBI, which one of the following is / are a threat to the smooth functioning of Indian companies ? |
| 1) | Rising input cost
|
2) | High interest rates |
| 3) | Inflation only
|
4) | only I & II |
| 5) | All A, B & C |
Answer : All A, B & C
View Answer
Q150. | In the opinion of the Governor of Reserve Bank of India, which one of the following is the reason owing to which India's inflation is accelerating ? |
| 1) | Commodities futures |
2) | Excess liquidity in market |
| 3) | Higher food cost |
4) | Speculation in essential goods
|
| 5) | None of these |
Answer : Higher food cost
View Answer