Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q131. | The rate of interest, banks charge to its main/major and prime; customers is popularly called as |
| 1) | Prime Lending Rate |
2) | Repo Rate |
| 3) | Cost of Fund |
4) | Risk Premium |
| 5) | Reverse Repo Rate |
Answer : Prime Lending Rate
View Answer
Q132. | The Statutory Liquidity Ratio (SLR), the amount of liquid assets such as cash, precious metals and other short-term securities are kept with - |
| 1) | RBI |
2) | Individual banks |
| 3) | Finance Ministry |
4) | A bank designated by RBI |
| 5) | None of these |
Answer : Individual banks
View Answer
Q133. | If money lend for 15 days or more inter-bank, it is called - |
| 1) | Call money |
2) | notice money |
| 3) | term money |
4) | All of these |
| 5) | None of these |
Answer : term money
View Answer
Q134. | Interest payable on Savings bank account is : |
| 1) | not regulated by RBI |
2) | regulated by State Govt |
| 3) | regulated by Central Govt |
4) | regulated by individual banks |
| 5) | None of these |
Answer : regulated by individual banks
View Answer
Q135. | Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions ? |
| 1) | Certificate of Deposits |
2) | Bonds |
| 3) | Stocks |
4) | Commercial Paper |
| 5) | Loans |
Answer : Stocks
View Answer
Q136. | Which of the following is the best expression of Bank Assurance ? |
| 1) | an insurance scheme to insure bank deposits |
2) | an insurance scheme exclusively for the employees of banks |
| 3) | a composite financial service offering both bank & insurance products |
4) | a bank deposit scheme exclusively for employees |
| 5) | None of these |
Answer : a composite financial service offering both bank & insurance products
View Answer
Q137. | Whenever RBI does some open market operation transactions actually it wishes to regulate which of the following ? |
| 1) | Inflation only |
2) | Liquidity in economy |
| 3) | Borrowing powers of the banks |
4) | Flow of Foreign Direct Investment |
| 5) | None of these |
Answer : Liquidity in economy
View Answer
Q138. | What is the full - form of the term LRMT ? |
| 1) | Liquidity Risk Monitoring Tools |
2) | Liquidity Ratio Monitoring Tools |
| 3) | Liquidity Rate Monetary Tools |
4) | Liquidity Ratio Monetary tools |
| 5) | None of these |
Answer : Liquidity Risk Monitoring Tools
View Answer
Q139. | What is/are the objective/s of Know Your Customer (KYC) norms is ? |
| 1) | To give boost to bank deposits |
2) | To safeguard bank advances |
| 3) | To monitor transactions of suspicious nature |
4) | Both 1 and 2 |
| 5) | None of these |
Answer : To monitor transactions of suspicious nature
View Answer
Q140. | Recently, RBI has issued draft guidelines for setting up small banks and payment banks. What is the minimum paid-up capital requirement of both payments banks and small banks ?
|
| 1) | Rs. 50 crore |
2) | Rs. 20 crore |
| 3) | Rs. 100 crore |
4) | Rs. 40 crore |
| 5) | Rs. 500 crore |
Answer : Rs. 100 crore
View Answer