Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Which is the largest commercial bank in India ? |
| 1) | Reserve Bank of India(RBI) |
2) | State Bank of India(SBI) |
| 3) | ICICI Bank |
4) | Bank of India (BOI) |
| 5) | None of these |
Answer : State Bank of India(SBI)
View Answer
Q12. | A commercial bank will launch a medium term note (MTN) programme to ------ . |
| 1) | Provide loans |
2) | Raise Funds |
| 3) | Sell Equity |
4) | Purchase shares |
| 5) | None of these |
Answer : Raise Funds
View Answer
Q13. | Which stock exchange launched first carbon-based thematic index “Carbonex” ? |
| 1) | MCX Stock Exchange (MCX-SX) |
2) | National Stock Exchange (NSE) |
| 3) | Bombay Stock Exchange (BSE) |
4) | United Stock Exchange of India |
| 5) | None of these |
Answer : Bombay Stock Exchange (BSE)
View Answer
Q14. | Which among the following is the regulator of the commodity market in India ? |
| 1) | NCDEX |
2) | SEBI |
| 3) | Forward Market Commission(FMC) |
4) | MCX |
| 5) | None of these |
Answer : Forward Market Commission(FMC)
View Answer
Q15. | The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as --------- . |
| 1) | Foreign Exchange Reserves |
2) | Current Account Deficit |
| 3) | Fiscal Deficit |
4) | Balance of Payments |
| 5) | None of these |
Answer : Current Account Deficit
View Answer
Q16. | The Cabinet Committee on Investments has been set-up to address which of the following___? |
| 1) | To submit a report on the hurdles creating bottle-necks on the economy |
2) | To boost big ticket investments and untangle red-tapism |
| 3) | To fast track disinvestment in PSUs |
4) | To attract foreign investment into India to attract foreign investment into India |
| 5) | None of these |
Answer : To boost big ticket investments and untangle red-tapism
View Answer
Q17. | Why the Indirect taxes are termed regressive taxing mechanisms ? |
| 1) | They are charged at higher rates than direct taxes |
2) | They are charged the same for different income groups |
| 3) | They are charged the same for all income groups |
4) | None of the above is a correct reason |
| 5) | All of the above are correct |
Answer : They are charged the same for all income groups
View Answer
Q18. | Which of the following best defines a floating-rate bond ?
|
| 1) | A bond with a fixed interest rate and has better yield than varying interest rate bond |
2) | A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond |
| 3) | A bond with a varying interest rate and has better yield than fixed interest rate bond |
4) | A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond |
| 5) | None of these |
Answer : A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
View Answer
Q19. | Though ULIPs (Unit Linked Insurance Plan) are considered to be a better investment vehicle it has failed to capture the imagination of the retail investors in India because of which of the following reasons ? |
| 1) | Regulatory jurisdictional fight between SEBI and IRDA |
2) | They don’t offer better tax benefits |
| 3) | They offer lesser returns compared to traditional insurance policies |
4) | All of the above |
| 5) | None of these |
Answer : Regulatory jurisdictional fight between SEBI and IRDA
View Answer
Q20. | Which one of the following is the new sub-category of the commercial real estate sector (CRE) as per the latest RBI directive ? |
| 1) | Residential projects |
2) | Commercial projects |
| 3) | Industrial projects |
4) | SEZ projects |
| 5) | None of these |
Answer : Residential projects
View Answer