Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q121. | Which of the following is/are not the constituent sector(s) of the Gross Domestic Product (GDP) of India ? I. Agriculture & allied activities
II. Foreign Exchange Reserve
III. Industry |
| 1) | Only I |
2) | Only II |
| 3) | Only III |
4) | Only I and II |
| 5) | All I, II and III |
Answer : Only II
View Answer
Q122. | What is the maximum number of withdrawals allowed per month in Basic Savings Bank Deposit Accounts (BSBDA) ? |
| 1) | 2 |
2) | 3 |
| 3) | 4 |
4) | 5 |
| 5) | No restrictions |
Answer : 4
View Answer
Q123. | Which of the following refers to the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or Government approved securities before lending ? |
| 1) | Repo rate |
2) | Bank rate |
| 3) | CRR |
4) | SLR |
Answer : SLR
View Answer
Q124. | What does CTS stand for ? |
| 1) | Cheque Termination System |
2) | Cheque Truncation System |
| 3) | Cheque Transaction System |
4) | Cheque Transaction Scheme |
| 5) | None of these |
Answer : Cheque Truncation System
View Answer
Q125. | Which body on 28 November 2014 issued final guidelines for the Bharat Bill Payment System (BBPS) ?
|
| 1) | RBI |
2) | IRDA |
| 3) | SEBI |
4) | National Payments Corporation of Indian |
| 5) | None of these |
Answer : SEBI
View Answer
Q126. | Currency Swap is an instrument to manage ? |
| 1) | Interest rate risk |
2) | Currency risk |
| 3) | Currency and interest rate risk |
4) | Cash inflows in different currencies |
| 5) | All of the above |
Answer : Cash inflows in different currencies
View Answer
Q127. | Which of the following is the part of the name of a Public Sector Bank in India ? |
| 1) | Tata |
2) | Dena |
| 3) | Jindal |
4) | Gokhale |
| 5) | None of these |
Answer : Dena
View Answer
Q128. | What is the full form term IMPS ?
|
| 1) | Immediate Mobile Payment Service |
2) | Inter-Mobile Payment Service |
| 3) | International Mobile Payment Service |
4) | Instant Payment Service |
| 5) | None of these |
Answer : Immediate Mobile Payment Service
View Answer
Q129. | Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBM) concerns - I. Fiscal Deficit II. Balance of Payment III. Revenue Deficit |
| 1) | Only I |
2) | Only II |
| 3) | Only I & II |
4) | Only I & III |
| 5) | All of these |
Answer : Only I & III
View Answer
Q130. | Micro Credit or Micro finance is a novel approach to banking with the poor. In this approach bank credit is extended to the poor through - |
| 1) | Self Help Groups |
2) | Anganwadees |
| 3) | Cooperative Credit Societies |
4) | RBI |
| 5) | None of these |
Answer : Self Help Groups
View Answer