General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q161. | Who among the following transferred his capital from Delhi to Devagiri ? |
| 1) | Iltutmish |
2) | Ghiasuddin Balban |
| 3) | Ala-ud-din Khilji |
4) | Muhammad bin Tughlaq |
| 5) | None of these |
Answer : Muhammad bin Tughlaq
View Answer
Q162. | The term ‘Butterfly Stroke’ is associated with which of the following ? |
| 1) | Boxing |
2) | Wrestling |
| 3) | Swimming |
4) | Kabaddi |
| 5) | None of these |
Answer : Swimming
View Answer
Q163. | The Dronacharya Award for sports coaches was instituted in which of the following year ? |
| 1) | 1984 |
2) | 1985 |
| 3) | 1987 |
4) | 1988 |
| 5) | None of these |
Answer : 1988
View Answer
Q164. | Fukuoka Asian Culture Prize is established in which year,given by Japan every year? |
| 1) | 1956 |
2) | 1960 |
| 3) | 1980 |
4) | 1990 |
| 5) | None of these |
Answer : 1990
View Answer
Q165. | The World Population Day is celebrated by the United Nation’s Population Fund (UNFPA), in which dates ? |
| 1) | May 2 |
2) | June 5 |
| 3) | July 6 |
4) | July 11 |
| 5) | None of these |
Answer : July 11
View Answer
Q166. | The international Institute of Biological Husbandry (IIHB) is located in which city ? |
| 1) | Rome |
2) | Tokyo |
| 3) | Leon |
4) | London |
| 5) | Geneva |
Answer : London
View Answer
Q167. | Rajiv Gandhi Cancer Institute and Research Centre is located in which city ? |
| 1) | New Delhi |
2) | Mumbai |
| 3) | Chennai |
4) | Pune |
| 5) | Hyderabad |
Answer : New Delhi
View Answer
Q168. | The world Telecommunication Day is observed every year in which date ? |
| 1) | May 20 |
2) | May 17 |
| 3) | May 18 |
4) | April 16 |
| 5) | None of these |
Answer : May 17
View Answer
Q169. | The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organization every year ? |
| 1) | Indian National Science Academy |
2) | Council for Scientific and Industrial Research |
| 3) | Indian Space Research Organization |
4) | Indian Council for Agricultural Research |
| 5) | None of these |
Answer : Council for Scientific and Industrial Research
View Answer
Q170. | Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located in which of the following cites ? |
| 1) | Kakrapara |
2) | Kalpakam |
| 3) | Kaiga |
4) | Trombay |
| 5) | Sriharikota |
Answer : Kalpakam
View Answer