General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q141. | Which one of the following sequences is correct in the context of three largest wheat producing states ? |
| 1) | Punjab, Uttar Pradesh and Haryana |
2) | Uttar Pradesh, Haryana and Punjab |
| 3) | Uttar Pradesh, Punjab and Haryana |
4) | Punjab, Haryana and Uttar Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Uttar Pradesh, Punjab and Haryana
View Answer
Q142. | Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity? |
| 1) | Uttaranchal |
2) | Karanatak Plateau |
| 3) | Kachch |
4) | Himachal Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Karanatak Plateau
View Answer
Q143. | In which state the intrigenious "Nathu La Pass" is situated ? |
| 1) | Arunachal Pradesh |
2) | Jammu & Kashmir |
| 3) | Meghalaya |
4) | Sikkim |
| 5) | None of these |
Answer : Sikkim
View Answer
Q144. | Which of the following compound used as an anti malarial drugs ? |
| 1) | Aspirin |
2) | Chloroquine |
| 3) | Penicillin |
4) | Hydroquine
|
| 5) | None of these |
Answer : Chloroquine
View Answer
Q145. | Which of the following is the best expressions for Superconductors ? |
| 1) | Whose conductivity is intermediate between metals and insulators |
2) | Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures |
| 3) | Which turn into insulators at very low temperature |
4) | Which conduct electricity only at super-high temperatures |
| 5) | None of these |
Answer : Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures
View Answer
Q146. | Which of the substance (enzyme) that is present in the saliva of man ? |
| 1) | Pepsin |
2) | Renin |
| 3) | Amylase |
4) | Trypsin |
| 5) | None of these |
Answer : Amylase
View Answer
Q147. | The element Hypo which is used in photography, is chemically - |
| 1) | silver bromide |
2) | sodium thiosulphate |
| 3) | sodium phosphate |
4) | silver nitrate |
| 5) | None of these |
Answer : sodium thiosulphate
View Answer
Q148. | Why it is not advisable of sleep under a tree at night because trees release --- |
| 1) | carbon dioxide |
2) | oxygen |
| 3) | carbon monoxide |
4) | sulphur dioxide |
| 5) | None of these |
Answer : carbon dioxide
View Answer
Q149. | Hari Prasad Chaurasia is a renowned player associate with which of the following instruments ? |
| 1) | Flute |
2) | Shehnai |
| 3) | Tabla |
4) | Sarod |
| 5) | None of these |
Answer : Flute
View Answer
Q150. | Which of the following is the best planned city in India ? |
| 1) | New Delhi |
2) | Salem |
| 3) | Chandigarh |
4) | Coimbatore |
| 5) | None of these |
Answer : Chandigarh
View Answer