General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q121. | Which of the following structures of plant is responsible for transpiration? |
| 1) | Xylem |
2) | Root |
| 3) | Stomata |
4) | Bark |
| 5) | None of these |
Answer : Stomata
View Answer
| 1) | When the proposals of the opposition are considered. |
2) | When matters of utmost importance are raised |
| 3) | Interval between the morning and afternoon sessions |
4) | When a money bill is introduced in the Lok Sabha |
| 5) | None of these |
Answer : When matters of utmost importance are raised
View Answer
Q123. | The Chairman of Public Accounts Committee is appointed/elected by --------- . |
| 1) | Appointed by President |
2) | Elected by members of PAC |
| 3) | Elected by Union Cabinet |
4) | Appointed by Speaker |
| 5) | None of these |
Answer : Elected by members of PAC
View Answer
Q124. | Which of the following person/organisation will decide the Office of Profit ? |
| 1) | President and Governor |
2) | Union Parliament |
| 3) | Supreme Court |
4) | Union Public Service Commission |
| 5) | None of these |
Answer : Union Parliament
View Answer
Q125. | Which of following is the chief function of the UPSC ? |
| 1) | to conduct examinations for appointment to All India and Central Services. |
2) | to advise the President regarding claims of civil servants for costs incurred in the course of execution of duties. |
| 3) | to advise the President regarding disciplinary action against a civil servant. |
4) | All of the above |
| 5) | None of these |
Answer : All of the above
View Answer
Q126. | The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed : |
| 1) | By the President |
2) | On an address from both Houses of Parliament |
| 3) | By the Supreme Court |
4) | On the recommendation of the President by the Supreme Court |
| 5) | None of these |
Answer : By the President
View Answer
Q127. | Which of the following describes India as a Secular State ? |
| 1) | Fundamental Rights |
2) | Ninth Schedule |
| 3) | Directive Principles |
4) | Preamble to the Constitution |
| 5) | None of these |
Answer : Preamble to the Constitution
View Answer
Q128. | Which of the following describes India as a Secular State ? |
| 1) | Fundamental Rights |
2) | Ninth Schedule |
| 3) | Directive Principles |
4) | Preamble to the Constitution |
| 5) | None of these |
Answer : Preamble to the Constitution
View Answer
Q129. | A person can become a citizen of India even if born outside India if his/her : |
| 1) | Father is a citizen of India |
2) | Mother is a citizen of India |
| 3) | Father is a citizen of India at the time of the persons birth |
4) | Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth. |
| 5) | None of these |
Answer : Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
View Answer
Q130. | The members of a state commission can be removed by the : |
| 1) | Governor on a report by the supreme court. |
2) | Governor on a resolution passed by parliament |
| 3) | President on a report by the Supreme Court |
4) | President on a resolution passed by Parliament. |
| 5) | None of these |
Answer : President on a report by the Supreme Court
View Answer