General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q71. | The diploid number of chromosomes in human body is ?
|
Answer : 46
View Answer
Q72. | The largest cell in the human body is - |
| 1) | Nerve cell |
2) | Muscle cell |
| 3) | Liver cell |
4) | Kidney cell |
Answer : Nerve cell
View Answer
Q73. | Lichens are formed due to the symbiotic association of - |
| 1) | moss and fungi |
2) | bacteria and fungi |
| 3) | algae and fungi |
4) | None of these |
Answer : algae and fungi
View Answer
Q74. | Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into -
|
| 1) | 22 orders |
2) | 26 orders |
| 3) | 29 orders |
4) | 32 orders |
Answer : 29 orders
View Answer
Q75. | Which of the following statements is true for planktons ? |
| 1) | They live on the surface of lake water |
2) | They live on the bottom of lakes |
| 3) | They live on the plants growing in water |
4) | They live in the water column |
Answer : They live on the bottom of lakes
View Answer
Q76. | Which of the following has the smallest egg ? |
| 1) | Ostrich |
2) | Homo sapiens |
| 3) | Pigeon |
4) | Humming bird |
Answer : Pigeon
View Answer
Q77. | The population of which of the following is maximum on the earth ? |
| 1) | Reptiles |
2) | Fishes |
| 3) | Birds |
4) | Beetles |
Answer : Beetles
View Answer
Q78. | Which of the following are homologous to Poison glands of snakes ? |
| 1) | sebaccous glands of mammals |
2) | salivary glands of vertebrates
|
| 3) | electric organs of fishes |
4) | stings of rays |
Answer : salivary glands of vertebrates
View Answer
Q79. | The phylum chordata is characterised by the presence of - |
| 1) | spinal cord |
2) | notochord |
| 3) | nerve chord |
4) | None of these |
Answer : None of these
View Answer
Q80. | Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants ? |
| 1) | Growth of lateral buds |
2) | Cell division |
| 3) | Root initiation |
4) | Development of fleshy fruits |
| 5) | None of these |
Answer : Root initiation
View Answer