General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q31. | The element Hypo which is used in photography, is chemically - |
| 1) | silver bromide |
2) | sodium thiosulphate |
| 3) | sodium phosphate |
4) | silver nitrate |
| 5) | None of these |
Answer : sodium thiosulphate
View Answer
Q32. | Why it is not advisable of sleep under a tree at night because trees release --- |
| 1) | carbon dioxide |
2) | oxygen |
| 3) | carbon monoxide |
4) | sulphur dioxide |
| 5) | None of these |
Answer : carbon dioxide
View Answer
Q33. | Normal blood pressure reading of an adult human is ---- |
| 1) | 160/95 mm Hg |
2) | 80/120 mm Hg |
| 3) | 120/80 mm Hg |
4) | 130/90 mm Hg |
| 5) | None of these |
Answer : 120/80 mm Hg
View Answer
Q34. | Which of the following disease causes deficiency of vitamin A ? |
| 1) | Pellagra |
2) | Night Blindness |
| 3) | Beri-Beri |
4) | Rickets |
| 5) | None of these |
Answer : Night Blindness
View Answer
Q35. | People with Down's syndrome invariably affected by : |
| 1) | Brain haemorrhage |
2) | Huntington's disease |
| 3) | Alzheimer's disease |
4) | Meningitis |
| 5) | None of these |
Answer : Alzheimer's disease
View Answer
Q36. | Which of these travels in glass with minimum velocity ? |
| 1) | yellow |
2) | light |
| 3) | red light |
4) | violet light |
| 5) | green light |
Answer : violet light
View Answer
Q37. | Air is said to be saturated when - |
| 1) | it blows over the barren land |
2) | it contains maximum content of water vapour |
| 3) | its pressure is minimum |
4) | its thickness is maximum |
| 5) | None of these |
Answer : it contains maximum content of water vapour
View Answer
Q38. | Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called - |
| 1) | Anions |
2) | Isotopes |
| 3) | Cations |
4) | Higgs-boson |
| 5) | None of these |
Answer : Isotopes
View Answer
Q39. | What is the object of Hydrogenation of oils ? |
| 1) | separation of fatty acids |
2) | raising of the melting point |
| 3) | polymerization |
4) | esterification |
Answer : separation of fatty acids
View Answer
Q40. | Sweating is maximum when the body temperature is - . |
| 1) | high and the air is humid |
2) | high and the air is dry |
| 3) | low and the air is humid |
4) | low and the air is dry |
Answer : high and the air is humid
View Answer