General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q61. | The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is ?
|
| 1) | Thyroid |
2) | Pituitary |
| 3) | Thymus |
4) | Adrenal |
Answer : Thymus
View Answer
Q62. | Which of the following is not a bone in the human body ? |
| 1) | Sternum |
2) | Humerus |
| 3) | Pericardium |
4) | Tibia |
Answer : Pericardium
View Answer
Q63. | Which of the following phenomena occours in the case of a 'Test-tube baby' ? |
| 1) | fertilisation takes place inside the test tube |
2) | development of the baby takes place inside the test tube |
| 3) | fertilisation takes place outside the mother body |
4) | unfertilised egg develops inside the test tube |
Answer : fertilisation takes place outside the mother body
View Answer
Q64. | Pituitary gland is present which part of the body ? |
| 1) | below the brain |
2) | above the brain |
| 3) | inside the brain |
4) | nowhere near the brain |
Answer : below the brain
View Answer
Q65. | If a person can see an object clearly when it is placed at distance of about 25 cm away from him, he is suffering from - |
| 1) | myopia |
2) | hypermetropia |
| 3) | astigmatism |
4) | None of these |
Answer : None of these
View Answer
Q66. | What is the normal temperature of the human body ? |
| 1) | 90 F |
2) | 98 F |
| 3) | 98.4 F |
4) | 96.4 F |
Answer : 98.4 F
View Answer
Q67. | Which of the following organs is used in the purification of blood in human body ? |
| 1) | Liver |
2) | Kidney |
| 3) | Spleen |
4) | Lungs |
Answer : Lungs
View Answer
Q68. | Cornea is a part of which of the following organs of human body ? |
| 1) | Eye |
2) | Ear |
| 3) | Nose |
4) | Heart |
Answer : Eye
View Answer
Q69. | Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because ? |
| 1) | their gut contains bacteria capable of digesting cellulose |
2) | they have a many - chambered stomach |
| 3) | they have efficient grinding molars |
4) | they produce an enzyme cellulase which can digest cellulose |
Answer : their gut contains bacteria capable of digesting cellulose
View Answer
Q70. | Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children ? |
| 1) | Glycerol |
2) | Xylidine |
| 3) | Thalidomide |
4) | None of these |
Answer : Thalidomide
View Answer