General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q51. | The deasese , Rabies is caused by - |
| 1) | virus attacking nervous system |
2) | virus attacking cardiovascular system |
| 3) | bacteria attacking nervous system |
4) | bacteria attacking cardiovascular system |
| 5) | None of these |
Answer : virus attacking nervous system
View Answer
Q52. | The nucleus of Hydrogen Atom consist of - |
| 1) | one neutron |
2) | one proton |
| 3) | one electron |
4) | one proton and one neutron |
| 5) | None of these |
Answer : one proton
View Answer
Q53. | Which one of the following is correctly matched ? |
| 1) | Cholera ----- Bacteria |
2) | Common ----- Protozoa cold |
| 3) | Malaria ----- Fungi |
4) | Ping worm ------ Virus |
Answer : Cholera ----- Bacteria
View Answer
Q54. | Bone is used as a fertiliser since it contains the plant nutrient - |
| 1) | sodium |
2) | phosphorus |
| 3) | Nitrogen |
4) | Potassium |
Answer : phosphorus
View Answer
Q55. | Which of the following instruments is used for measuring density of liquid ? |
| 1) | Galvanometer |
2) | Hydrometer |
| 3) | Hygrometer |
4) | Sonometer |
Answer : Hydrometer
View Answer
Q56. | The Human immunodeficiency Virus (HIV) is part of a closely related group of viruses known as - |
| 1) | Retroviruses |
2) | March-6 |
| 3) | Variola |
4) | None of these |
Answer : Retroviruses
View Answer
Q57. | Acetyle salicylic acid is commonly used as - |
| 1) | Tear Gas |
2) | A fertilizer |
| 3) | A pain killer |
4) | A sedative |
Answer : A pain killer
View Answer
Q58. | Foot and Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by |
| 1) | Bacterium |
2) | Fungus |
| 3) | Protozoan |
4) | Virus |
Answer : Virus
View Answer
Q59. | Which of the element is not found in blood ? |
| 1) | iron |
2) | copper |
| 3) | chromium |
4) | magnesium |
Answer : chromium
View Answer
Q60. | Scratching eases itching because- |
| 1) | it suppresses the production of enzymes which cause itching |
2) | it kills germs |
| 3) | it removes the outer dust in the skin |
4) | it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic
chemicals |
Answer : it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic
chemicals
View Answer