Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q211.
The length of a rectangle is 4mtrs more than the side of a square and the breadth of the rectangle is 4mtrs less than the same square. If the area of the square is 567m2, what is the area of the rectangle ?       SBI PO(Prelm.) -2015
1) 549m2 2) 545m2
3) 557m2 4) 559m2
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : Given area = 567m2 . So, each side = 23.81m
Length = 23.81 + 4 = 27.81m
Breadth of the rectangle = 23.81 - 4 = 19.81m
Thus, area of the 27.81 x 19.81 = 550.91 = 551 m
 
View Answer

Q212.
A tradesman bought a second-hand car for Rs. 6000 and spent Rs. 500 on its repair. He sold it for Rs. 7020. What is his percentage of profit  after selling it ?
1) 5% 2) 6%
3) 8% 4) 9%
5)None of these
Answer : 8%
Explanation : Total cost price of the car after repair = Rs.(6000+500 ) = Rs.6500
S.P = Rs.7020
Profit = Rs.7020 -  Rs.6500 = Rs.520
So, percentage of profit = (520/6500) x 100 = 8%

View Answer

Q213.
If  a+1/a = 6  then, a4 +1/a4 = ?
1) 1154 2) 1158
3) 1160 4) 1164
5)None of these
Answer : 1154
Explanation : Given, a+1/a = 6
a2+1/a2 = (a +1/a)2 -2 = 36-2=34
or a4 +1/a4 = (a2+1/a2 )2 = (34)2 -2  = 1154
View Answer

Q214.
Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. What is the ratio of their speeds ?
1) 1 : 3 2) 3 : 2
3) 3 : 4 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 3 : 2
Explanation :
Let, the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, length of the first train = 27x metres, and length of the second train = 17y metres.

27x + 17y = 23 (x+ y)

or 27x + 17y = 23x + 23y

or 4x = 6y

or x/y = 3/2 
View Answer

Q215.
Directions : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and given answers if .
1) x > y 2) x y 3) x < y
4) x y 5) x = y  or the relationship cannot be established

20x2 – x – 12 = 0
20y2 + 27y + 9 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
View Answer

Q216.
Directions : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and given answers if .
1) x > y 2) x y 3) x < y
4) x y 5) x = y     or the relationship cannot be established


I. x2 + 8x + 15 = 0                II. y2 + 13y + 42 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 1
View Answer

Q217.
Directions : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and given answers if .
1) x > y 2) x y 3) x < y
4) x y 5) x = y   or the relationship cannot be established

I. x2 - 4x + 3 = 0                       II. y2 - 7y + 12 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
View Answer

Q218.
Directions : In each of the following questions are followed by two statements I and II. Read the question from  both the statements and then decide wheather the  question can be answered with it.
Give answer ?
1) Only I
2) Only II
3) Both I & II
4) Either I or II
5) Both I & II are not sufficient to answer the question.

Ram invested Rs 9000 in two parts at different rates. Find out the rate of interest ?
I. After 4 years both the parts yield the same interest.
II. He invested Rs. 4000 at 1% higher rate of interest than the one at which he invested the rest amount.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 3
View Answer

Q219.
Directions : In each of the following questions are followed by two statements I and II. Read the question from  both the statements and then decide wheather the  question can be answered with it.
Give answer ?
1) Only I
2) Only II
3) Both I & II
4) Either I or II
5) Both I & II are not sufficient to answer the question.

In some years the simple interest on a certain sum amounts to one fifth of the sum. Find the rate of interest ?
I. The value of the sum is Rs. 5000
II. At the end of 5 years total amount is Rs 6000.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 3
View Answer

Q220.
Directions : In each of the following questions are followed by two statements I and II. Read the question from  both the statements and then decide wheather the  question can be answered with it.
Give answer ?
1) Only I
2) Only II
3) Both I & II
4) Either I or II
5) Both I & II are not sufficient to answer the question.

If X and Y working together can complete the job in 20 days in how many days can Y finish it
alone ?
I. X alone can finish the job in 60 days.
II. Y works twice as fast as X.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 3
View Answer