General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q61. | The controversial Perambikulam-Aliyar project (PAP) which is built on the river Aliyar serves mainly for irrigation purpose involves which two states - |
| 1) | Kerala & Tamil Nadu |
2) | Kerala & Karnataka
|
| 3) | Kerala & Goa
|
4) | Kerala & Maharashtra |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala & Tamil Nadu
View Answer
Q62. | The controversial Perambikulam-Aliyar project (PAP) which is built on the river Aliyar serves mainly for irrigation purpose involves which two states - |
| 1) | Kerala & Tamil Nadu |
2) | Kerala & Karnataka
|
| 3) | Kerala & Goa
|
4) | Kerala & Maharashtra |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala & Tamil Nadu
View Answer
Q63. | The mainstream of river Ganga which flows beyond Farakka is known as - |
| 1) | Bhagirathi
|
2) | Hooghly |
| 3) | Padma |
4) | Subarnarekha |
| 5) | None of these |
Answer : Padma
View Answer
Q64. | Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ? |
| 1) | Godavari |
2) | Krishna |
| 3) | Kaveri
|
4) | Tapti |
| 5) | None of these |
Answer : Krishna
View Answer
Q65. | The multipurpose Sardar Sarovar Project is being built across which river ? |
| 1) | Tapti |
2) | Narmada |
| 3) | Sabarmati
|
4) | Godavari |
| 5) | N one of these |
Answer : Narmada
View Answer
Q66. | 'Astra' which was in news in recent in the name of a newly developed- |
| 1) | Air to Air Missile |
2) | Battle Tank |
| 3) | Spy Rocket |
4) | Submarine |
| 5) | None of these |
Answer : Air to Air Missile
View Answer
Q67. | Mahe, which is situated on the Malabar coast on the Western Ghats, is a part of |
| 1) | Kerala
|
2) | Maharashtra |
| 3) | Pondicherry |
4) | Tamilnadu |
Answer : Pondicherry
View Answer
Q68. | Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following animals? |
| 1) | Lion |
2) | Deer |
| 3) | Tiger |
4) | Bear |
Answer : Tiger
View Answer
Q69. | Where was the first Biosphere Reserve set up in India? |
| 1) | Nilgiri |
2) | Nanda Devi |
| 3) | Gulf of Mannar |
4) | Great Nicobar |
Answer : Nilgiri
View Answer
Q70. | Which of the following layer of the atmosphere maintains an almost uniform temperature? |
| 1) | Troposphere
|
2) | Tropopouse |
| 3) | Stratosphere |
4) | Ionosphere |
Answer : Stratosphere
View Answer