General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q41. | In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port ? |
| 1) | Kochi (Cochin) |
2) | Dahej |
| 3) | Paradip |
4) | New Mangalore |
Answer : Dahej
View Answer
Q42. | In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently? |
| 1) | Andhra Pradesh |
2) | Karnataka |
| 3) | Kerala |
4) | Tamil Nadu |
Answer : Andhra Pradesh
View Answer
Q43. | In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland ? |
| 1) | Gujarat |
2) | Haryana |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Rajasthan |
Answer : Rajasthan
View Answer
Q44. | Which among the following National Highway routes is the longest ?
|
| 1) | Agra-Mumbai |
2) | Chennai-Thane |
| 3) | Kolkata-Hajira |
4) | Varanasi- Kanyakumari |
Answer : Varanasi- Kanyakumari
View Answer
Q45. | Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan ? |
| 1) | Bharatpur |
2) | Jaipur |
| 3) | Jodhpur |
4) | Udaipur |
Answer : Jaipur
View Answer
Q46. | Which one of the following statements is not correct ? |
| 1) | The Western Ghats are relatively lower in their northern region. |
2) | The Anai Mudi is the highest peak in the Western Ghats. |
| 3) | Tapi river lies to the South of Satpura |
4) | The Narmada and the Tapti river valleys are said to be old rift valleys. |
Answer : The Western Ghats are relatively lower in their northern region.
View Answer
Q47. | Gandhi Sagar Dam is a part of which one of the following? |
| 1) | Chambal Project |
2) | Kosi Project |
| 3) | Damodar Valley Projec |
4) | Bhakra Nangal Project |
| 5) | None of these |
Answer : Chambal Project
View Answer
Q48. | Which one of the following is the correct sequence of the given hills starting from the north and going towards the south ? |
| 1) | Nallamalai Hills-Nilgiri Hills-Javadi Hills-Anaimalai Hills |
2) | Anaimalai Hills-Javadi Hills-Nilgiri Hills N allamalai Hills |
| 3) | Nallamalai Hills- Javadi Hills-Nilgiri Hills -Anaimalai Hills |
4) | Anaimalai Hills-Nilgiri Hills-Javadi Hills Nallamalai Hills |
| 5) | None of these |
Answer : Nallamalai Hills- Javadi Hills-Nilgiri Hills -Anaimalai Hills
View Answer
Q49. | Which one of the following is not a Biosphere Reserve ? |
| 1) | Agasthyamali |
2) | Nallamalai |
| 3) | Nilgiri |
4) | Panchmarhi |
Answer : Nallamalai
View Answer
Q50. | Which among the following has the world's largest reserves of Uranium ?
|
| 1) | Australia |
2) | Canada |
| 3) | Russia |
4) | USA |
| 5) | None of these |
Answer : Australia
View Answer