General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q31. | The first shore-based modern integrated steel plant in India is in - |
| 1) | Salem |
2) | Haldia |
| 3) | Mangalore |
4) | Visakhapatnam |
Answer : Visakhapatnam
View Answer
Q32. | In which state is the Hydel Power Project Nathpa Jhakari located ? |
| 1) | Himachal Pradesh |
2) | Uttaranchal |
| 3) | Jammu & Kashmir |
4) | Madhya Pradesh |
Answer : Himachal Pradesh
View Answer
Q33. | In which layer of the atmosphere do most weather phenomena occur ? |
| 1) | Exosphere |
2) | Stratosphere |
| 3) | Ionosphere |
4) | Troposphere |
Answer : Troposphere
View Answer
Q34. | Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Name of the Mountain Range ; Location in the Himalayas |
| 1) | Zanakar Range : Kashmir |
2) | Dhauladhar Range : Himachal Pradesh |
| 3) | Singalila Range : Arunchal Pradesh |
4) | Kumaon Range : Uttaranchal |
Answer : Singalila Range : Arunchal Pradesh
View Answer
Q35. | Where was first Bio-reserve established in India ? |
| 1) | Nokrek |
2) | Nandadevi |
| 3) | Nilgiri |
4) | Periyar |
Answer : Nilgiri
View Answer
Q36. | In India, which of the following are the southern most hills - |
| 1) | Anaimalai hills |
2) | Cardamon hills |
| 3) | Nilgiri Hills |
4) | Javadi hills |
Answer : Cardamon hills
View Answer
Q37. | Where is Asia's only soft water dolphin sanctuary situated ? |
| 1) | Sambalpur (Odisha) |
2) | Bhagalpur (Bihar) |
| 3) | Sunderban (WB) |
4) | Haridwar (Uttaranchal) |
Answer : Bhagalpur (Bihar)
View Answer
Q38. | Which one of the following rivers does not originate in India ? |
| 1) | Beas |
2) | Chonab |
| 3) | Ravi |
4) | Sutlej |
Answer : Sutlej
View Answer
Q39. | In which one of the following places is the Shompen tribe found?
|
| 1) | Nilgiri Hills |
2) | Nicobar Islands |
| 3) | Spiti Valley |
4) | Lakshadweep islands |
Answer : Nicobar Islands
View Answer
Q40. | When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour ? |
| 1) | Abundance of magnesium |
2) | Abundance of phosphates |
| 3) | Accumulated humus |
4) | Presence of ferric oxides |
Answer : Presence of ferric oxides
View Answer