English

ISBT English for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q131.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati. Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

8. (1) appreciated   (2) acclaimed   (3) marked   (4) notify    (5) mix

1) appreciated 2) acclaimed
3) marked 4) notify
Answer : marked
View Answer

Q132.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

9. (1) end     (2) edge     (3) fringe     (4) plain     (5) deep
1) end 2) edge
3) fringe 4) plain
Answer : fringe
View Answer

Q133.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

10. (1) fame   (2) Pride   (3) Boast   (4) Proclaim    (5) Promote
1) fame 2) Pride
3) Boast 4) Proclaim
5)Promote
Answer : Pride
View Answer

Q134.
Directions : Which of the phrases 1), 2), 3) and 4) given below each sentence should replace the phrase underlined in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark 5) as the answer.

The value of import this year is comparatively higher than the previous year.

1) comparatively high 2) compare highly
3) comparing high 4) comparatively highest
5)None of these
Answer : comparatively high
View Answer

Q135.
Direction : In each of the following sentences, the error, if there is one, will be in the part given in bold and numbered. The number of the part which contains the error is the answer. If there is no error, the answer is 4. The error, if any, will be of grammar or/and usage. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Alok dose not like to (1)/ watch vulgar TV (2) / programmes at home  (3) / nor we do (4) .

1) Alok dose not like to 2) watch vulgar TV
3) programmes at home 4) nor we do.
Answer : nor we do.
View Answer

Q136.
Directions: Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph; then the answer the questions given below them.
A. Chinese toys, for instance, are in great demand despite the heavy import duty.
B. The toys that are produce are almost without exception of the poorest quality.
C. Their manufacturers here need to be reminded of this.
D. The two toy libraries in Delhi also rely largely on foreign made toy.
E. But making them is no child's play.
F. Toys are meant for children.
G. Not, surprisingly, many parents prefer to buy the imported variety even though these are usually much more expensive.

Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement ?
1) F 2) E
3) C 4) D
5)A
Answer : A
View Answer

Q137.
Directions: Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph; then the answer the questions given below them.
A. Chinese toys, for instance, are in great demand despite the heavy import duty.
B. The toys that are produce are almost without exception of the poorest quality.
C. Their manufacturers here need to be reminded of this.
D. The two toy libraries in Delhi also rely largely on foreign made toy.
E. But making them is no child's play.
F. Toys are meant for children.
G. Not, surprisingly, many parents prefer to buy the imported variety even though these are usually much more expensive.


Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
1) A 2) E
3) C 4) D
5)B
Answer : B
View Answer

Q138.
Directions: Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph; then the answer the questions given below them.
A. Chinese toys, for instance, are in great demand despite the heavy import duty.
B. The toys that are produce are almost without exception of the poorest quality.
C. Their manufacturers here need to be reminded of this.
D. The two toy libraries in Delhi also rely largely on foreign made toy.
E. But making them is no child's play.
F. Toys are meant for children.
G. Not, surprisingly, many parents prefer to buy the imported variety even though these are usually much more expensive.


Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
1) E 2) G
3) A 4) F
5)B
Answer : F
View Answer

Q139.
Directions: Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph; then the answer the questions given below them.
A. Chinese toys, for instance, are in great demand despite the heavy import duty.
B. The toys that are produce are almost without exception of the poorest quality.
C. Their manufacturers here need to be reminded of this.
D. The two toy libraries in Delhi also rely largely on foreign made toy.
E. But making them is no child's play.
F. Toys are meant for children.
G. Not, surprisingly, many parents prefer to buy the imported variety even though these are usually much more expensive.

Which of the following should be the LAST sentence after rearrangement ?

1) C 2) B
3) D 4) E
5)G
Answer : D
View Answer

Q140.
Directions: Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph; then the answer the questions given below them.
A. Chinese toys, for instance, are in great demand despite the heavy import duty.
B. The toys that are produce are almost without exception of the poorest quality.
C. Their manufacturers here need to be reminded of this.
D. The two toy libraries in Delhi also rely largely on foreign made toy.
E. But making them is no child's play.
F. Toys are meant for children.
G. Not, surprisingly, many parents prefer to buy the imported variety even though these are usually much more expensive.

Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
1) C 2) B
3) D 4) E
5)G
Answer : C
View Answer