Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q391. | Direction : An international bank decided to recruit Management Trainees for its Foreign Exchange Department The following criteria were laid down: The candidate must be 1) B. Com., with minimum 65% marks. 2) CAIIB with minimum 50% marks. 3) having working experience of minimum one year in foreign exchange department of any bank. 4) age between 24 years and 30 years as on 1.7.2008. 5) ready to keep a deposit of Rs 25,000 with the bank. However, if the candidate fulfils all other criteria except a) (ii) above, but has completed CAIIB part I with minimum 60% marks his case may be referred to the General Manager. b) (iii) above, but has 4 years experience of working in a bank, his case may be referred to the Chairman. (c) (i) above, but has obtained minimum 60% marks at B.Com. as well as CAIIB, his case may be referred to the Managing Director. Based on the above criteria and the information given each of the following questions, you have to take the decision in regard of each case. You are not to assume anything. These cases are given to you as on 1st July 2008.
Ashutosh, a commerce graduate with 73% marks, has completed CAIIB part I securing 64% marks and will be appearing for CAIIB part II examination. His date of birth is 29.6.1982. He joined a cooperative bank in 2003 and continues to work there. He was posted in the foreign exchange department in 1997 and is working in the same department at present. He can keep the required amount of deposit with the bank. |
| 1) | Refer to Chairman |
2) | Refer to General Manager |
| 3) | Data inadequate |
4) | Candidate is to be selected |
| 5) | Candidate is not to be selected |
Answer : Refer to General Manager
View Answer
Q392. | Direction : An international bank decided to recruit Management Trainees for its Foreign Exchange Department .The following criteria were laid down: The candidate must be- 1) B. Com., with minimum 65% marks. 2) CAIIB with minimum 50% marks. 3) having working experience of minimum one year in foreign exchange department of any bank. 4) age between 24 years and 30 years as on 1.7.2008. 5) ready to keep a deposit of Rs 25,000 with the bank. However, if the candidate fulfils all other criteria except a) (ii) above, but has completed CAIIB part I with minimum 60% marks his case may be referred to the General Manager. b) (iii) above, but has 4 years experience of working in a bank, his case may be referred to the Chairman. (c) (i) above, but has obtained minimum 60% marks at B.Com. as well as CAIIB, his case may be referred to the Managing Director. Based on the above criteria and the information given each of the following questions, you have to take the decision in regard of each case. You are not to assume anything. These cases are given to you as on 1st July 2008.
Niranjan's father is an industrialist of the city and Niranjan has no problem in keeping any amount as deposit with the Bank. He has completed B.Sc. with 68% marks and CAIIB with 60% marks. He is working in a Public Sector Bank as an officer in the foreign exchange department since last two years. His date of birth is 24.4.1983. |
| 1) | Refer to Managing Director |
2) | Refer to General Manager |
| 3) | Refer to Chairman |
4) | Candidate is to be selected |
| 5) | Candidate is not to be selected |
Answer : Candidate is not to be selected
View Answer
Q393. | Directions : Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting near E, E is on the left end of the bench,. C is on second position from the right. A is on the right side of B and to the right side of E. A and C are sitting together.
Who is sitting in the centre?
|
Answer : A
View Answer
Q394. | Directions : Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting near E, E is on the left end of the bench,. C is on second position from the right. A is on the right side of B and to the right side of E. A and C are sitting together.
Where is A sitting ?
|
| 1) | Between B and D |
2) | Between D and C |
| 3) | Between E and D |
4) | Between C and E |
| 5) | Between B and C |
Answer : Between B and C
View Answer
Q395. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong 2) if only argument II is strong 3) if either I or II is strong 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong
Statement: Should Indian scientists working abroad be called back to India? Arguments: I. Yes, they must serve the motherland first and forget about discoveries, honours, facilities and all. II. No, we have enough talent, let them stay where they want.
|
Answer : 1
Explanation : I is not strong. The individual’s demands are as important as the motherland's. II is weak because of its complacent attitude.
View Answer
Q396. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong 2) if only argument II is strong 3) if either I or II is strong 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong
Statement: Should higher qualification be the only criteria for internal promotions in any organisation? Arguments: I. Yes, why not ! In fact only higher qualification is more important than other factors. II. No, quality of performance and other factors are more important than mere higher qualification in case of internal promotion. |
Answer : 4
Explanation : Neither the reason nor other factors are given in Argument I. Hence, it is weak. On the same grounds II is strong.
View Answer
Q397. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong. 2) if only argument II is strong. 3) if either I or II is strong. 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong. Statement: Should the practice of transfers of clerical cadre employees from one city to another government office be stopped? Arguments: I. No, transfer of employees is a routine administrative matter and we must continue it. II. Yes, it involves lot of governmental expenditure and inconvenience to many compared to the benefits it yields.
|
Answer : 2
Explanation : It is not necessary that any practice which has been continued for a long time be right.
Hence I is a weak argument. Argument II is strong.
View Answer
Q398. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong. 2) if only argument II is strong. 3) if either I or II is strong. 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong. Statement: Should vacations of court judges be reduced? Arguments: I. Yes, it will speed up judicial process and many people are likely to get justice in reasonable time. II. Yes. it is a sign of British legacy, why should we carry it further ? |
Answer : 2
Explanation : I is a strong argument. If we have more working days, it is natural that more work can be done. Good qualities or system of even our enemy can be adopted. Hence II is weak.
View Answer
Q399. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong. 2) if only argument II is strong. 3) if either I or II is strong. 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong.
Statement: Should government established higher level Institutes of Technology (IITs) be privatised? Arguments: I. Yes, privatisation will make these institutes financially healthy, competitive and quality conscious. II. Yes, privatisation is the key of the new era can we survive without it ? |
Answer : 1
Explanation : Argument I is advantageous. Argument II has lack of any theme. So, Argument I is follo
View Answer
Q400. | Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearrange it following a particular rule. The following is the illustraion of the input and the steps of arrangement : Input : cry an fire pull tee anes see Step I : see an pull fire tee anes cry Step II : an pull cry tee fire see anes Step III : anes pull tee cry fire see an Step IV : pull tee an fire cry anes see And so goes the machine. Study the logic and answer the questions that follow :
If Step VII of an input is "go nol bole fula run quu bue", what is Step V of that input ? |
| 1) | bole quu run go fula bue nol |
2) | fula nol run quu bue bole go |
| 3) | run nol quu bue go fula bole |
4) | quu bue nol run bole go fula |
| 5) | None of these |
Answer : None of these
Explanation : From Input to Step I : The first and last words interchange places, the third word becomes the fourth and vice versa, while the remaining words remain in their places.
From Step I to Step II : The first word becomes the sixth, the second becomes the first, the third becomes the second, the fourth becomes the fifth and vice versa, the sixth becomes the last and the last becomes the third.
The two steps go on alternatively.
For the sake of convenience, let us assign numbers to the words; cry -1, an-2, fire -3, pul-4, tee-5, anes -6 and see -7.
So, the answer is 5 ; quu bue nol run bole go fula.
View Answer