Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q351.
Directions : These questions are based on the following information.
(i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q'
(ii) 'P %Q' means ' Q is mother of  P'
(iii) 'P - Q' means  'P is father of Q'
(iv) 'P + Q' means  'Q is sister of P'

How is K is related to R in the expression : R % T + K ?

1) daughter 2) Sister
3) Niece 4) Cannot be determined
5)None of these.
Answer : None of these.
View Answer

Q352.
Directions : These questions are based on the following information.
(i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q'.
(ii) 'P %Q' means ' Q is mother of  P'.
(iii) 'P - Q' means  'P is father of Q'.
(iv) 'P + Q' means  'Q is sister of P'.

Which of the following means 'M is the daughter of T' ?

1) M + N % J - T 2) T - J $ R + M
3) M - J $ T % K 4) M + W $ R % T
5)None of these
Answer : T - J $ R + M
View Answer

Q353.
A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?

1) A 2) X
3) S 4) Z
5)None of these
Answer : X
Explanation :

The seating arrangement is as follows:

Therefore, right of P is X.

View Answer

Q354.
In a certain code EXPLAINING is written as PXEALNIGNI. How is PRODUCED written in that code ?
1) ORPBUDEC 2) ROPUDECD
3) ORPUDECD 4) DORPDECU
5)None of these.
Answer : ORPBUDEC
View Answer

Q355.
In a certain code GIGANTIC is written as GIGTANCI. How is MIRACLES written in that code ?
1) MIRLCAES 2) MIRLACSE
3) RIMCALSE 4) RIMLCAES
5)RIMSCASE
Answer : MIRLACSE
View Answer

Q356.
In a certain code language
i. 'la ba pa' means 'he is going'
ii. 'sa re pa' means  'i am going'.
iii. 'ba pa se' means 'they are going'.

Above sequence are not necessarily in orderly. 
What is the code for 'going' ?
1) ba 2) pa
3) la 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : pa
Explanation :
From the above data code for going is 'pa'.

View Answer

Q357.
In a certain code '975' means  'throw away garbage'. '528' means 'Give away smoking' and '213' means 'Smoking is harmful'. Which digit in that code means 'smoking' ?
1) 5 2) 8
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 8
Explanation : Since '2'  is common, the answer should be '2' for  'smoking'. 
View Answer

Q358.
If in a certain code, 'O' is written as 'E', 'A' as 'C', 'M' as 'I', 'S as 'O', 'N' as 'P', 'E' as 'M',  'I' as 'A', 'P' as 'N' and 'C' as 'S', then how will 'COMPANIES' be written in that code ?
1) SEIACPAMO 2) SMINCPAMO
3) SEINCPAMO 4) SEINCPMIO
5)None of these
Answer : SEINCPAMO
Explanation :
O - E,  A - C, M - I, S - O, N- P, E - M, I - A, P - N , C - S.
So,  C O M P A N I E S 
S E  I  N  C P AM O
 The code is SEINCPAMO.
View Answer

Q359.
In a  certain code, RIPPLE is written as 613382 and LIFE is written  as 8192. How  can PILLER  be written in that code ?   
1) 318826 2) 318286
3) 618826 4) 328816
5)None of these
Answer : 318826
Explanation :
R I P P L E  L I F E 
6 1 3 3 8 2 8 1 9 2 
Then, P I L L E R 
3 1 8 8 2 6
So, the answer is  '318826'. 
View Answer

Q360.
'QDXM' related to 'SFYN' in the same way as 'UIOZ' is related to which of the following ?   
1) WJPA 2) VKPA
3) UKPA 4) WKPA
5)None of these
Answer : WKPA
Explanation :
The sequence is + 2, +2, +1 , +1

So, in the same way  UIOZ should be WKPA.

View Answer