Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q401. | Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearrange it following a particular rule. The following is the illustraion of the input and the steps of arrangement : Input : cry an fire pull tee anes see Step I : see an pull fire tee anes cry Step II : an pull cry tee fire see anes Step III : anes pull tee cry fire see an Step IV : pull tee an fire cry anes see And so goes the machine. Study the logic and answer the questions that follow :
Given the following : Input : Crue be bel nel fare ros bik What number will be the following step ? Step : fare bel nel crue be bik ros |
| 1) | II |
2) | IV |
| 3) | V |
4) | VIII |
| 5) | VI |
Answer : VI
Explanation : 5; Step : fare bel nel crue be bik ros
Obiviously the step is VI.
View Answer
Q402. | Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearrange it following a particular rule. The following is the illustraion of the input and the steps of arrangement : Input : cry an fire pull tee anes see Step I : see an pull fire tee anes cry Step II : an pull cry tee fire see anes Step III : anes pull tee cry fire see an Step IV : pull tee an fire cry anes see And so goes the machine. Study the logic and answer the questions that follow : Given the following input, what would be step VIII of the input ? Input : from tree hins risea ful len je |
| 1) | tree risea from ful len je hins |
2) | from risea je tree ful len hins |
| 3) | je ful tree len risea from hins |
4) | hins from ful tree risea len je |
| 5) | None of these |
Answer : hins from ful tree risea len je
Explanation : From Input to Step I : The first and last words interchange places, the third word becomes the fourth and vice versa, while the remaining words remain in their places.
From Step I to Step II : The first word becomes the sixth, the second becomes the first, the third becomes the second, the fourth becomes the fifth and vice versa, the sixth becomes the last and the last becomes the third.
The two steps go on alternatively.
For the sake of convenience, let us assign numbers to the words; cry -1, an-2, fire -3, pul-4, tee-5, anes -6 and see -7.
So the answer is 4; from tree hins risea ful len je
View Answer
Q403. | Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearrange it following a particular rule. The following is the illustraion of the input and the steps of arrangement : Input : cry an fire pull tee anes see Step I : see an pull fire tee anes cry Step II : an pull cry tee fire see anes Step III : anes pull tee cry fire see an Step IV : pull tee an fire cry anes see And so goes the machine. Study the logic and answer the questions that follow :
If Step V of a given input be "quir fe din list re puss kin" what would be the input ? |
| 1) | kin quir fe list re puss din |
2) | list fe kin din puss re quir |
| 3) | re list din kin fe puss quir |
4) | list fe quir din re puss kin |
| 5) | None of these |
Answer : re list din kin fe puss quir
Explanation : Answer.3; re list din kin fe puss quir
View Answer
Q404. | Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearrange it following a particular rule. The following is the illustraion of the input and the steps of arrangement : Input : cry an fire pull tee anes see Step I : see an pull fire tee anes cry Step II : an pull cry tee fire see anes Step III : anes pull tee cry fire see an Step IV : pull tee an fire cry anes see And so goes the machine. Study the logic and answer the questions that follow :
If Step III of a given input be "blut ne fur sur say trep dawn", what is the seventh step of the input ? |
| 1) | sur say ne blut trep fur dawn |
2) | blut say sur ne dawn trep fur |
| 3) | dawn ne trep sur fur say blut
|
4) | sur ne dawn blut say fur trep
|
| 5) | None of these |
Answer : blut say sur ne dawn trep fur
Explanation : Step III : blut ne fur sur say trep dawn
7 5 3 2 1 6 4
So, the Step VII : blut say sur ne dawn trep fur.
View Answer
Q405. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions: Given an input line, a coding machine rearranges the input following certain steps as explained below. Input : Ram was going to cuttack yesterday morning. Step I : cuttack Ram was going to yesterday morning. Step II : cuttack going Ram was to yesterday morning. Step III : cuttack going morning Ram was to yesterday. Step IV : cuttack going morning Ram to was yesterday. The step IV is the last step of the above input.
If the fourth step (IV) is "a boy class good He is in the" what should be definitely the Input ?
|
| 1) | He is a good boy in the class |
2) | He is a good boy the class in |
| 3) | He is a boy good in the class |
4) | Cannot be determined |
| 5) | None of these |
Answer : Cannot be determined
Explanation : Since the words arrange in alphabetical order we can not back exactly what the words were earlier.
So, we can not find exactly the input.
Hence, the answer should be (4) i.e., Can not determined.
View Answer
Q406. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions: Given an input line, a coding machine rearranges the input following certain steps as explained below. Input : Ram was going to cuttack yesterday morning. Step I : cuttack Ram was going to yesterday morning. Step II : cuttack going Ram was to yesterday morning. Step III : cuttack going morning Ram was to yesterday. Step IV : cuttack going morning Ram to was yesterday. The step IV is the last step of the above input.
If the input is " He is a good boy in the class", Find the 3rd step of the input ? |
| 1) | a He is good boy in the class. |
2) | a boy He is good in the class |
| 3) | a boy class He is good in the |
4) | a boy class good He is the |
| 5) | None of these |
Answer : a boy class He is good in the
Explanation : Here, Since there is a end step you can easily reach a conclusion that there must be a logic either these above words are alphabetically or assending or desending orderly arranged. So, in the last step we can assume the above inputs is arrange in alphabetical order.
Hence, the answer is (3).i.e., "a boy class He is good in the".
View Answer
Q407. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions: Given an input line, a coding machine rearranges the input following certain steps as explained below. Input: 47 desert go 56 there often 32 12 Step I: 47 desert go 56 there often 32 12 Step II: there 47 esert go 56 often 32 12 Step III: there 12 often 47desert go 56 32 Step IV: there 12 often 32 47 desert go 56 Step V: there 12 often 32 go 47 desert 56 Arrangement in Step V is the final arrangement and Step V is the last step. In each of the following questions the rearrangement is done following the same rules as explained in the above illustration.
If the fourth step of an input is 'wonderful 22 seashore 36 48 fine 62 morning', what was the first step? |
| 1) | fine 48 wonderful 22 seashore 36 62 morning |
2) | fine 48 wonderful 22 36 seashore 62 morning |
| 3) | fine 48 seashore wonderful 22 36 morning 62 |
4) | find 48 seashore wonderful 36 22 morning 62 |
| 5) | Cannot be determined. |
Answer : Cannot be determined.
View Answer
Q408. | Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer 1) if only I follows; 2) if only II follows; 3) if either I or II follows; 4) if neither I nor II follows; and 5) if both I and II follow
Statement: The 'X' state government has chalked out a plan for the underdeveloped 'Y' district where 80% of the funds will be placed in the hands of a committee of local representatives. Courses of action: I. The 'X' state government should decide guidelines and norms for the functioning of the committee. II. Other state governments may follow similar plan if directed by the Central government. |
Answer : 1
Explanation : 1; Once it is decided to place funds in the hands of the committee of local representatives, it is necessary to decide guidelines and norms for the functioning of the committee.
Hence I follows. II is not related to the statement.
View Answer
Q409. | Directions : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer: 1) If only assumption I is implicit, 2) If only assumption II is implicit, 3) If either I or II is implicit, 4) If neither I nor II is implicit, and 5) If both I and II are implicit.
Statement: A foreign film producer rendered his apology before Indian society for misinterpreting an Indian epic. Assumptions: I. Indians are very sensitive to the misinterpretation of their epics. II. It is possible to derive wrong meaning from the epic. |
Answer : 5
Explanation : 5; Why the apology ? It is a submission to the sensitivity of the Indians. Hence I is implicit. II is implicit in the word misinterpreting.
View Answer
Q410. | Directions : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer: 1) If only assumption I is implicit, 2) If only assumption II is implicit, 3) If either I or II is implicit, 4) If neither I nor II is implicit, and 5) If both I and II are implicit. Statement : The country 'X' would remain committed to the process or dialogue for development of friendly, cooperative, mutually beneficial relationship with it's neighboring countries. Assumptions I. The country 'X' is surrounded by hostile countries and it cannot singly defend itself. II. Most of the neighboring countries of 'X'may reciprocate the gesture of country 'X'.
|
Answer : 2
Explanation : Only assumption II is implicit. If one decides to adopt a particular way for interaction, it expects similar reciprocity. Hence the answer is (2).
View Answer