General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q31. | Which of the following mosques is entirely made of marble ? |
| 1) | Jama Masjid at Sikri |
2) | Moti Masjid in the Agra Fort |
| 3) | Qila-i-Kuhna Masjid in the Purana Qila of Delhi |
4) | Jama Masjid of Delhi |
Answer : Moti Masjid in the Agra Fort
View Answer
Q32. | Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ? |
| 1) | M.G. Ranade |
2) | G.S. Sardesai |
| 3) | James Cuningham Grant Duff |
4) | C.A. Kincaid |
Answer : James Cuningham Grant Duff
View Answer
Q33. | Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ? |
| 1) | M.G. Ranade |
2) | G.S. Sardesai |
| 3) | James Cuningham Grant Duff |
4) | C.A. Kincaid |
Answer : James Cuningham Grant Duff
View Answer
Q34. | Who among the following rulers patronized musician Lal Khan Gun Samudra ? |
| 1) | Hussain Shah Sharqi |
2) | Islam Shah Sur |
| 3) | Ibrahim Adil Shah II |
4) | Shahjahan |
Answer : Shahjahan
View Answer
Q35. | Dastan-i-Amir-i-Hamza was illu-strated during the reign of- |
| 1) | Humayun |
2) | Akbar |
| 3) | Jahangir |
4) | Shahjahan |
Answer : Akbar
View Answer
Q36. | The English East India Company obtained the lease of Madras in - |
| 1) | 1611 |
2) | 1623 |
| 3) | 1639 |
4) | 1646 |
Answer : 1639
View Answer
Q37. | Which town/city in India has got a tower (minar) named after Muhammad Ali Jinnah ? |
| 1) | Mumbai |
2) | Aligarh |
| 3) | Calicut |
4) | Guntur |
Answer : Guntur
View Answer
Q38. | The Rathas of Mahabalipuram was built during the reig of the |
| 1) | Palas |
2) | Cholas |
| 3) | Rashtrakutas |
4) | Pallavas |
Answer : Pallavas
View Answer
Q39. | Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard ? |
| 1) | Lothal |
2) | Kalibangan |
| 3) | Harappa |
4) | Mohenjo-Daro |
Answer : Lothal
View Answer
Q40. | Who is considered as the greatest of all the Vijayanagar rulers ? |
| 1) | Krishnadeva Raya |
2) | Vira Narasimha |
| 3) | Sadasiva Raya |
4) | Rama Raya |
Answer : Krishnadeva Raya
View Answer