General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | The most important source of information about the agrarian conditions during Mughals is ----. |
| 1) | Ain-i-Akbari |
2) | Muntakhab-ul-Lubab |
| 3) | Tarikh-i-Ferishta |
4) | Akbarnama |
| 5) | None of these |
Answer : Ain-i-Akbari
View Answer
Q12. | When Mahatma Gandhi set out on the Dandi March, he was accompanied among which of the others, -- |
| 1) | Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu |
2) | Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad |
| 3) | Vallabhbhai Patel and Sarojini Naidu |
4) | Rajendra Prasad and Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu
View Answer
Q13. | When Mahatma Gandhi set out on the Dandi March, he was accompanied among which of the others, -- |
| 1) | Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu |
2) | Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad |
| 3) | Vallabhbhai Patel and Sarojini Naidu |
4) | Rajendra Prasad and Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu
View Answer
Q14. | When Mahatma Gandhi set out on the Dandi March, he was accompanied among which of the others, -- |
| 1) | Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu |
2) | Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad |
| 3) | Vallabhbhai Patel and Sarojini Naidu |
4) | Rajendra Prasad and Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu
View Answer
Q15. | Who among the following eminent literary figures was patronised by Emperor Harshavardhana ? |
| 1) | Kalidasa |
2) | Banabhatta |
| 3) | Asvaghosha |
4) | Bhavabhuti |
| 5) | None of these |
Answer : Banabhatta
View Answer
Q16. | Which one of the following has been the main feature of the South Indian temples architecture ? |
| 1) | Sikhara |
2) | Gpouram |
| 3) | Vimana |
4) | Mandapa |
| 5) | None of these |
Answer : Vimana
View Answer
Q17. | The Iron Pillar are Mehrauli was built by which of the following dynasty ? |
| 1) | Nandas |
2) | Khiljis |
| 3) | Gupta |
4) | Mauryas |
| 5) | None of these |
Answer : Gupta
View Answer
Q18. | Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah ? |
| 1) | Kila-i-Kuhna mosque at Delhi |
2) | Atala Masjid at Jaunpur |
| 3) | Barasona Masjid at Gaur |
4) | Quiwwat-al-Islam mosque at Delhi |
| 5) | None of these |
Answer : Kila-i-Kuhna mosque at Delhi
View Answer
Q19. | Which of the following ruler popularly was called ‘The Akbar of Kashmir’ ? |
| 1) | Saithul Abeedhin |
2) | Hussain Shah |
| 3) | Balban |
4) | Sujauddoullah |
| 5) | None of these |
Answer : Saithul Abeedhin
View Answer
Q20. | Which of the following ruler converted Sikhs into a martial race ? |
| 1) | Arjundev |
2) | Gobind Singh |
| 3) | Hargovind |
4) | Teg Bahadur |
| 5) | None of these |
Answer : Gobind Singh
View Answer