General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q21. | Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis ? |
| 1) | Bukkaa I |
2) | Reva Raya II |
| 3) | Harihara I |
4) | Harihara II |
| 5) | None of these |
Answer : Harihara II
View Answer
Q22. | Who among the following transferred his capital from Delhi to Devagiri ? |
| 1) | Iltutmish |
2) | Ghiasuddin Balban |
| 3) | Ala-ud-din Khilji |
4) | Muhammad bin Tughlaq |
| 5) | None of these |
Answer : Muhammad bin Tughlaq
View Answer
Q23. | Which of the following statements is not true about Nagara style of architecture ? |
| 1) | Early Gupta style |
2) | Couciform plan and the Rekha |
| 3) | Shikhara (Tower) |
4) | Buddhist influence |
| 5) | None of these |
Answer : Buddhist influence
View Answer
Q24. | Arrange the following in chronological order : I. Dandi March II. Simon Commission III. Poona pact IV. Gandhi-Irwin Pact |
| 1) | II I III IV |
2) | II I IV III |
| 3) | IV III I II |
4) | IV III II I |
| 5) | None of these |
Answer : II I IV III
View Answer
Q25. | Ahmad Shah Abdali invaded India for the first time during the reign of which among the following Mughal Emperors ? |
| 1) | Muhammad Shah |
2) | Ahmad Shah |
| 3) | Shah Alam-II |
4) | Akbar-II |
| 5) | None of these |
Answer : Muhammad Shah
View Answer
Q26. | Which of the following is the correct chronological order of the given events ? 1. Formation of Muslim League 2. Formation of All India Untouchbility League 3. Formation of All India Trade Union Congress 4. Formation of Indian National Congress |
| 1) | 2, 4, 1, 3 |
2) | 3, 4, 1, 2 |
| 3) | 4, 3, 1, 2 |
4) | 4, 1, 3, 2 |
| 5) | None of these |
Answer : 4, 1, 3, 2
View Answer
Q27. | Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service ? |
| 1) | Warren Hastings |
2) | Lord Wellesley |
| 3) | Lord Cornwallis |
4) | Lord William Bentinck |
| 5) | none of these |
Answer : Lord Cornwallis
View Answer
Q28. | Who was made the Home Minister when Jawaharlal Nehru formed the Interim Government in 1946 ? |
| 1) | Sardar Patel |
2) | Liaqat Ali Khan |
| 3) | Baldev Singh |
4) | Mohd. Ali Jinnah |
| 5) | None of these |
Answer : Sardar Patel
View Answer
Q29. | The Indian National Congress had passed the famous resolution on "Non-Cooperation" in 1920 as its session held at - |
| 1) | Lucknow |
2) | Delhi |
| 3) | Bombay |
4) | Calcutta |
| 5) | None of these |
Answer : Calcutta
View Answer
Q30. | The famous Hathigumpha inscription at Udayagiri is related to which of the following dynasty ? |
| 1) | Chadaleya |
2) | Kharavela |
| 3) | Chandragupta |
4) | Pusyamitra |
| 5) | None of these |
Answer : Kharavela
View Answer