Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1381.
The Supreme Court of India on 10 September 2014 questioned logic behind a state's government's new policy for limiting bar licenses to only five-star hotels. Name the state ?
1) Uttar Pradesh 2) Kerala
3) Tamil Nadu 4) Karnataka
5)None of these
Answer : Kerala
View Answer

Q1382.
Which State's High Court on 10 September 2014 ordered to stop discrimination on the basis of caste in cremation at various crematoriums ?
1) Bihar 2) Maharashtra
3) Andhra Pradesh 4) Rajasthan
5)Uttar Pradesh
Answer : Rajasthan
View Answer

Q1383.
Marin Cilic  recently won the men's singles of the US Tennis Open 2014 . He belongs to which country ?
1) Spain 2) England
3) Kei Nishikori 4) Croatia
5)None of these
Answer : Croatia
View Answer

Q1384.
The professor , Dr. Kamal Bawa was in news in the second week of September 2014 for which of the following reason ?

1) He became first Indian actor to be honoured by US post service 2) He resigned as the Deputy National Security Adviser
3) He won the MIDORI Prize in Biodiversity 2014 4) He was denied a Visa from South Africa from attending Nobel Summit
5)None of these
Answer : He won the MIDORI Prize in Biodiversity 2014
View Answer

Q1385.
Parliament of Iraq on 8 September 2014 approved a new government headed by a person as Prime Minister. Name the person, who will head the government as Prime Minister ?
1) Hoshyar Jebari 2) Haider al-Abadi
3) Osama al-Nujeifi 4) Ayad Allawi
5)None of these
Answer : Haider al-Abadi
View Answer

Q1386.
In first week of September 2014, Wildlife Trust of India (WTI)  has signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up India's first of its kind Coral Garden in which other company ?
1) Tata Chemicals Limited (TCL) 2) TCS
3) NTPC 4) NALCO
5)Jindal Group
Answer : Tata Chemicals Limited (TCL)
View Answer

Q1387.
India's first 'Coral Garden' will be set up at Mithapur coastal district in an attempt to conserve several coral species at one place and to boost tourism in the state. Mithapur is located in which state ?
1) Kerala 2) Goa
3) Gujurat 4) Tamil Nadu
5)West Bengal
Answer : Gujurat
View Answer

Q1388.
Recently,the Supreme had quashed allocation of 214 out of 218 coal blocks allotted to various companies since 1993 terming it as "fatally flawed" . How many blocks are allowed the Centre to take over operation which are functional ?   
1) 12 2) 24
3) 34 4) 42
5)None of these
Answer : 42
View Answer

Q1389.
China agreed to allow the conduct of the annual Kailash Manasarovar Yatra through Nathula Pass in Sikkim. This is in addition to the existing route which is perceived hazardous and difficult to undertake. The existing route is through which pass ? 
1) Nathu-la Pass, Sikkim 2) Lipulekh Pass, Uttarakhand
3) Bara-lacha-la, Himachal Pradesh 4) Shipki La, Himachal Pradesh
5)Karakoram Pass, Jammu and Kashmir (Ladakh)
Answer : Lipulekh Pass, Uttarakhand
View Answer

Q1390.
Chinese President Xi Jinping on 17th September 2014 commenced his three-day state visit to India from Gujarat - the home state of Indian Prime Minister Narendra Modi. Before him, who was the last Chinese President to visit India ? 
1) Rong Yiren 2) Hu Jintao
3) Jiang Zemin 4) Zeng Qinghong
5)None of these
Answer : Hu Jintao
Explanation :




View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook