Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Who has been appointed as the new chief of the Press Council of India? |
| 1) | P N Vasudevan |
2) | Ranjana Prakash Desai |
| 3) | Amandeep Singh Gill |
4) | Ranjan Gogoi |
| 5) | None of these |
Answer : Ranjana Prakash Desai
View Answer
Q12. | Which institution released a report titled 'Payments Vision 2025'? |
| 1) | NITI Aayog |
2) | World Bank |
| 3) | RBI |
4) | NPCI |
| 5) | None of these |
Answer : RBI
View Answer
Q13. | World Refugee Day is being celebrated on which date ? |
| 1) | June 18 |
2) | June 19 |
| 3) | June 20 |
4) | June 21 |
| 5) | None of these |
Answer : June 20
View Answer
Q14. | Which country proposed to organise a joint border operation named 'Solidarity-2023' for SCO member countries ? |
| 1) | India |
2) | Nepal |
| 3) | Bangladesh |
4) | China |
| 5) | None of thee |
Answer : China
View Answer
Q15. | Who will be appointed as the Science Adviser to the President of America ? |
| 1) | Krishna Pandit |
2) | Aarti Prabhakar |
| 3) | Priyanka Mohite |
4) | Priya Agarwal |
| 5) | None of these |
Answer : Aarti Prabhakar
View Answer
Q16. | Who has become the youngest-ever Grandmaster in chess history and broke the previous record of Sergey Karjakin ? |
| 1) | Abhimanyu Mishra |
2) | Samay Raina |
| 3) | Nihal Sarin |
4) | Anish Giri |
| 5) | None of these |
Answer : Abhimanyu Mishra
View Answer
Q17. | Which country topped Global Startup Ecosystem Index 2021 ranking report ? |
| 1) | China |
2) | USA |
| 3) | Germany |
4) | Israel |
| 5) | None of these |
Answer : USA
View Answer
Q18. | Which of the following recently sworn in as the new CM of Maharashtra ? |
| 1) | Devendra Fadnavis |
2) | Vijay Wadettiwar |
| 3) | EkNath Shinde |
4) | Aditya Thakre |
| 5) | None of these |
Answer : EkNath Shinde
View Answer
Q19. | Who has been appointed as the Chief Executive Officer of NITI Aayog (after Amitabh Kant) ? |
| 1) | Urjit Patel |
2) | Subash Chandra Garg |
| 3) | Raghuram Rajan |
4) | Parameswaran Iyer |
| 5) | None of these |
Answer : Parameswaran Iyer
View Answer
Q20. | | Which Indian Forest Service officer has been appointed as the Director-General of Forests and Special Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change? |
| |
|
|
|
| 1) | Ashok Bhushan |
2) | J. K. Shivan |
| 3) | Pankaj Jain |
4) | Chandra Prakash Goyal |
| 5) | None of these |
Answer : Chandra Prakash Goyal
View Answer