English
ISBT English for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
Even ----------- the period of recession, he got a good job ----------- not having much experience. |
| 1) | on, even though |
2) | in, instead |
| 3) | while, inspite |
4) | during, despite |
| 5) | although, almost |
Answer : during, despite
View Answer
Q12. | Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
After having ……… the news of their son’s excellent result in exams, they came over as …… as possible. |
| 1) | enjoyed, earlier |
2) | heard, quickly |
| 3) | surprised, running |
4) | shocked, fast |
| 5) | realized hurriedly |
Answer : heard, quickly
View Answer
Q13. | Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
Even ----------- the period of recession, he got a good job ----------- not having much experience. |
| 1) | on, even though |
2) | in, instead |
| 3) | while, inspite |
4) | during, despite |
| 5) | although, almost |
Answer : during, despite
View Answer
Q14. | Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
After being taken away from his parents at a -------- age, the boy had a very --------- life. |
| 1) | young, difficult |
2) | early, leisurely |
| 3) | small, distinction |
4) | tender, deterrent |
| 5) | advanced, restrict |
Answer : young, difficult
View Answer
Q15. | Directions:-Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
The statement said that the conference would be --------- a considerable time --------- the global economic crisis. |
| 1) | having, thinking |
2) | passing, debating |
| 3) | spending, discussing |
4) | expending, arguing |
| 5) | exhausting, analyzing |
Answer : spending, discussing
View Answer
Q16. | Directions : Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.
India’s banking norms in certain aspects are more ----------- than what has been prescribed under the Basel III ------------ for capital adequacy. |
| 1) | Vigorous, Framework |
2) | Rigorous, Work |
| 3) | Rigorous, Framework |
4) | Vigorous, Work |
| 5) | None of these |
Answer : Rigorous, Framework
View Answer
Q17. | Directions : Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.
Through vocational and technical training frameworks, the government can help in __________ existing skills and ___________new skills of youth of India. |
| 1) | Degrading, Ignoring |
2) | Lowering, Dismantling |
| 3) | Upgrading, Creating |
4) | Decreasing, Breaking |
| 5) | None of these |
Answer : Upgrading, Creating
Explanation : As per the meaning of the sentence, the words ‘Upgrading’ which means raising something to a higher standard and ‘Creating’ which means to bring something into existence, fits in the blanks
View Answer
Q18. | Directions : Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.
The Union Government had been forced to slash public ------------- in the last quarter of the previous ----------- year. |
| 1) | earning, Financial |
2) | source, Fiscal |
| 3) | Spending, Leap |
4) | expenditure, Fiscal |
| 5) | None of these |
Answer : expenditure, Fiscal
View Answer