Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1201.
Who among the following was appointed as the new chairman of Sangeet Natak Akademi on 29 January 2015 ?
1) Shekhar Sen 2) N Gopalaswami
3) Leela Samson 4) S Jayasankar
5)None of these
Answer : Shekhar Sen
View Answer

Q1202.
On 28 January 2015, nation paid tributes to which national martyr of freedom movement on his 150th birth anniversary ?

1) Mangal Panday 2) Lala Lajpat Rai
3) Subhash Chandra Bose 4) Bhagath Singh
5)None of these
Answer : Lala Lajpat Rai
View Answer

Q1203.
Shirani Bhandaranayake, who was reinstated by the new government led by President Maithiripala Sirisena on 28 January 2015, was the first woman Chief Justice of which country ?
1) Bangladesh 2) Pakistan
3) Srilanka 4) Nepal
5)None of these
Answer : Srilanka
View Answer

Q1204.
On 29 January 2015, nation paid rich tributes to whom, who was martyred in an encounter with militants a day after he got his gallantry award on Republic Day ?
1) Col. MN Rai 2) Major Mukund Varadarajan
3) Major Naik Neeraj Kumar Singh 4) None of these
Answer : Col. MN Rai
View Answer

Q1205.
Veteran actor Mala Aravindan who passed away on 28 January 2015 is from which industry ?
1) Telugu 2) Kannada
3) Tamil 4) Malayalam
5)None of these
Answer : Malayalam
View Answer

Q1206.
Who was appointed as the new foreign secretary of India on 28 January 2015 ?
1) Sujatha Singh 2) H S Brahma
3) DP Sinha 4) S Jaishankar
5)None of these
Answer : S Jaishankar
View Answer

Q1207.
R K Laxman, the country's best-known cartoonist, passed away on 26 January 2015. He is best known for creation of which among the following iconic character ?
1) Common Man 2) Amul girl
3) Chacha Chaudhari 4) Suppandi
5)None of these
Answer : Common Man
View Answer

Q1208.
Which International Airport has recently emerged as the busiest international airport in the world ?
1) Dubai International Airport 2) United Kingdom London Heathrow Airport
3) Hong Kong International Airport 4) Paris Charles de Gaulle Airport
5)None of these
Answer : Dubai International Airport
View Answer

Q1209.
After deciding to split into three, which company recently became the first Indian listed company to solely focus on life insurance ? 
1) Max India 2) Reliance
3) Bajaj 4) Aviva
5)None of these
Answer : Max India
View Answer

Q1210.
Who among the following has defeated four-time champion Roger Federer in the third round of Australian Open 2015 on 23 January 2015 ?
1) Andrey Kuznetsov 2) Andreas Seppi
3) Mikhail Youzhny 4) Simone Bolelli
5)None of these
Answer : Andreas Seppi
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook