Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
A shopkeeper offers a discount of 15% on the market price and earns a profit of 19%. If the difference between the discount offered and the profit earned is Rs.100, find the cost price of the article.
1) Rs.4800 2) Rs.5000
3) Rs.6000 4) Rs.7000
5)None of these
Answer : Rs.5000
View Answer

Q22.
Akash  bought an article with 30% discount on the labelled price and he sold the article with 12% profit on the labelled price. What was his % profit on the price he bought ?
1) 40% 2) 50%
3) 60% 4) 65%
5)None of these
Answer : 60%
Explanation : Let, the L.P be 100. 
After 30% discount , S.P = 70.
Further, second S.P= 112 (after 12% profit on L.P)
So, profit = 112-70 = 42
Thus, % of Profit  = (42/70) x 100 = 60

View Answer

Q23.
If goods be purchased for Rs 450 and one-third be sold at a loss of 10%, at what profit per cent should the remainder be sold so as to gain 20% on the whole transaction ?

1) 25% 2) 30%
3) 35% 4) 40%
5)None of these
Answer : 35%
View Answer

Q24.
When a  a chair selling for Rs.572 a shopkeeper earns a profit equivalent to 30% of the C.P of the chair. What is the C.P of  the chair ?
1) Rs. 480 2) Rs.440
3) Rs.500 4) Rs.384
5)None of these
Answer : Rs.440
Explanation : Let, the C.P of the chair is Rs.x.
Given,
S.P of the chair is Rs. 572. So, the profit = Rs.(572 - x)
According to the question, 30x /100 = Rs.(572 - x)
or 130x = 57200 
or x = Rs.440

View Answer

Q25.
If the marked price of an article is 30% above its C.P and a discount of  10%  is given for cash payment, what will be profit ?

1) 11% 2) 12%
3) 17% 4) 23%
5)None of these
Answer : 17%
View Answer

Q26.
A shopkeeper sells 100 kg of sugar partly at 10% profit and remaining at 20% profit, gaining 12% on the whole. How much sugar did he sell at 20% profit ?
1) 10 kg 2) 15 kg
3) 20 kg 4) 25 kg
5)None of these
Answer : 20 kg
Explanation : Let, the shopkeeper sell  x kg at 20% profit. He sell (100 -x) kg at 10% profit.
So, 120x/100 + 110(100-x)/100 = 100 X 112/100
or 120x - 110x =  (100 X 112 -110 X 100 ) = 200
or 10x = 200 
or x =200/10 = 20 kg.
View Answer

Q27.
The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:
1) 15 2) 16
3) 20 4) 25
5)None of these
Answer : 16
Explanation :
Let , C.P. of each article be Re. 1 C.P. of x articles = Rs. x.
S.P. of x articles = Rs. 20.
Profit = Rs. (20 - x).
        So, (20 -x) /x =  25
or 2000 - 100x = 25x
or 125x = 2000 or x = 2000/125 =16
View Answer

Q28.
On selling 20 pens at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 8 pens. What is the cost price of a pens ?
1) Rs. 42 2) Rs. 48
3) Rs. 50 4) Rs. 60
5)None of these
Answer : Rs. 60
Explanation : Given,
(C.P. of 20 pens) - (S.P. of 20 pens) = (C.P. of 8 pens)
C.P. of 12 pens = S.P. of 20 pens = Rs.720.
C.P. of 1 pens  = (720/12) = Rs.60
View Answer

Q29.
A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 1000 at a loss of 20 %. What should be his total gain or loss percent (approx.) ?
1) 5.6% loss 2) 6 % gain
3) 6 % loss 4) 5.6 % profit
5)None of these
Answer : 5.6% loss
View Answer

Q30.
Alok purchased an item for Rs.4,000 and sold it at the gain of 35%. From that amount he purchased another item and sold it at the loss of 20%. What is his overall gain/loss ?
1) Loss of Rs.340 2) Gain of Rs. 350
3) Loss of Rs. 360 4) Neither gain/loss
5)None of these
Answer : Gain of Rs. 350
Explanation :
Last selling price
= 400 x (135/100) x (80/100) = Rs. 4320.
So, gain = Rs. (4320 - 4000) = Rs. 320

View Answer