General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Whiich of the following awards is given by the govt of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical music/dance ? |
| 1) | Saraswati Samman |
2) | Kalidas Samman |
| 3) | Vyas Samman |
4) | Shanti Swarup Bhatnagar Award |
| 5) | Sahitya Akademi Award |
Answer : Kalidas Samman
View Answer
Q12. | Tansen Samman Award is given to famous artist and musician every year which pay tribute to the Great Indian Musical Maestro Tansen, instituted by the Government of - |
| 1) | Madhya Pradesh |
2) | Uttar Pradesh |
| 3) | Gujarat |
4) | Maharashtra |
| 5) | None of these |
Answer : Uttar Pradesh
View Answer
Q13. | Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for which of the following fields ? |
| 1) | outstanding contribution to science |
2) | outstanding contribution to science & technology |
| 3) | creating mass awareness on environmental issues |
4) | excellence in film direction |
| 5) | None of these |
Answer : outstanding contribution to science & technology
View Answer
Q14. | The first non- Indian has been conferred the highest civilian award of India 'Bharat Ratna' ? |
| 1) | Nelson Mandela |
2) | Khan Abdul Ghaffar khan |
| 3) | Mikhail Gorbachev |
4) | Desmond Tutu |
| 5) | None of these |
Answer : Khan Abdul Ghaffar khan
View Answer
Q15. | Who among the following is the recipient of the first Dayawati Modi Award for art, culture and education ? |
| 1) | Amitabh Bachchaan |
2) | Bhimsen Josh |
| 3) | Ashok Vajpeyi |
4) | M.Subhalaxmi |
| 5) | None of these |
Answer : Amitabh Bachchaan
View Answer
Q16. | Who among the following Indian was not conferred with Asia's highest civilian award, Raman Magasaysay award ? |
| 1) | Kiran Bedi |
2) | Vinoba Bhabe |
| 3) | Amitabha Chowdhury |
4) | Amitav Bachan |
| 5) | None of these |
Answer : Amitav Bachan
View Answer
Q17. | Who among the following has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema ? |
| 1) | Nargis Dutta |
2) | Yash Chopra |
| 3) | Ashok Kumar |
4) | Raj Kumar |
| 5) | None of these |
Answer : Ashok Kumar
View Answer
Q18. | For which of the following field, B. C. Roy Award is given ? |
| 1) | Literature |
2) | Science & Technology |
| 3) | Medicine |
4) | Music |
| 5) | None of these |
Answer : Medicine
View Answer
Q19. | In which year, India's highest civilian award " Bharat Ratna " was instituted ? |
| 1) | 1950 |
2) | 1954 |
| 3) | 1962 |
4) | 1964 |
| 5) | None of these |
Answer : 1954
View Answer
Q20. | Who among the following has been awarded " Bharat Ratna", latter the award being withdrawn ? |
| 1) | Auruna Asaf Ali |
2) | Subhas Chandra Bose |
| 3) | Pt. Vishaw Mohan Bhatt |
4) | Bhimsen Joshi |
| 5) | None of these |
Answer : Subhas Chandra Bose
View Answer