General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q21. | Investment and savings are kept equal through a change in the level of - |
| 1) | Consumption |
2) | Investment |
| 3) | Government expenditure |
4) | Income |
Answer : Consumption
View Answer
Q22. | Which of the following is no. required while computing Gross National Product (GNP)? |
| 1) | Net foreign investment |
2) | Private investment |
| 3) | Per capita income of citizens |
4) | Purchase of goods by government |
Answer : Per capita income of citizens
View Answer
Q23. | Which of the following is correct meaning is consumer's sovereignty ? |
| 1) | Consumers are free to spend their income as they like |
2) | Consumers have the power to manage the economy |
| 3) | Consumer's expenditures influence the allocation of-resources |
4) | Consumer goods are free from government control |
Answer : Consumer's expenditures influence the allocation of-resources
View Answer
Q24. | Which one of the statements below explains the external economies of scale ? |
| 1) | Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise |
2) | Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers |
| 3) | A manufacturer spreading the research and development cost over the output |
4) | A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase |
Answer : A manufacturer spreading the research and development cost over the output
View Answer
Q25. | Which one of the following is the main factors that led to rapid expansion of Indian exports ? |
| 1) | imposition of import duties |
2) | liberalization of the economy |
| 3) | recession in other countries |
4) | diversification of export |
Answer : imposition of import duties
View Answer
Q26. | Which of the one of following is the disadvantages of the Wholesale Price Index in India ? |
| 1) | It does not cover the services sector |
2) | It is not available for individual commodities |
| 3) | It is available only on monthly basis |
4) | It is available only at constant prices |
Answer : It does not cover the services sector
View Answer
Q27. | While estimating the national income, which of the following is not taken into account ? |
| 1) | Services of a teacher |
2) | Services of a doctor |
| 3) | Services of a housewife |
4) | Services of a maidservant |
Answer : Services of a housewife
View Answer
Q28. | While estimating the national income, which of the following is not taken into account ? |
| 1) | Services of a teacher |
2) | Services of a doctor |
| 3) | Services of a housewife |
4) | Services of a maidservant |
Answer : Services of a housewife
View Answer
Q29. | Which tax is not levied by the Central Government ? |
| 1) | Wealth Tax |
2) | Professional Tax |
| 3) | Income Tax |
4) | Excise Tax |
Answer : Professional Tax
View Answer
Q30. | While estimating the national income, which of the following is not taken into account ? |
| 1) | Services of a teacher |
2) | Services of a doctor |
| 3) | Services of a housewife |
4) | Services of a maidservant |
Answer : Services of a housewife
View Answer