Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q171. | Which Empowered Expert Committee (EEC) has been constituted by the University Grants Commission (UGC) ? |
| 1) | Pritam Singh committee |
2) | Jorge Paulo Lemman committee |
| 3) | Tarun Khanna committee |
4) | N Gopalaswami committee |
| 5) | None of these |
Answer : N Gopalaswami committee
View Answer
Q172. | Avani Chaturvedi has become the first Indian woman to fly fighter aircraft solo. She hails from which state? |
| 1) | Gujarat |
2) | Himachal Pradesh |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Rajasthan |
| 5) | None of these |
Answer : Madhya Pradesh
View Answer
Q173. | Which city is hosting the National conference on doubling farmers income? |
| 1) | Hyderabad |
2) | New Delhi |
| 3) | Kochi |
4) | Chennai |
| 5) | None of these |
Answer : New Delhi
View Answer
Q174. | IDFC Bank Ltd. will acquire which non-bank financial firm for about $1.5 billion, as was announced on 13 January 2018? |
| 1) | Capital First Ltd. |
2) | Power Finance Corporation Limited |
| 3) | Muthoot Finance Limited |
4) | India Infrastructure Finance Company Limited |
| 5) | None of these |
Answer : Capital First Ltd.
View Answer
Q175. | The UIDAI on 10 January 2018 announced introduction of Virtual ID and limited know-your-customer (KYC) for Aadhaar number holders with a view to Virtual ID and limited know-your-customer (KYC) for Aadhaar number holders. According to the announcement by UIDAI, the system based on virtual ID will be pressed into service from which date ? |
| 1) | 1 January 2018 |
2) | 1 February 2018 |
| 3) | 1 April 2018 |
4) | 1 June 2018 |
| 5) | None of these |
Answer : 1 June 2018
View Answer
Q176. | The Union Government divested how much of its stake in NMDC Limited through a 2-day offer for sale (OFS) on 9 and 10 January 2018 ? |
| 1) | 1.5% |
2) | 1.8% |
| 3) | 2.4% |
4) | 2.8% |
| 5) | None of these |
Answer : 1.5%
View Answer
Q177. | The Supreme Court (SC) on 11 January 2018 set up a three-member Special Investigation Team (SIT) to supervise further probe into 186 anti-Sikh riot cases. Who is heading this SIT ? |
| 1) | Justice S.N. Dhingra |
2) | Justice Dipak Misra |
| 3) | Justice Ranjan Gogoi |
4) | Justices Jasti Chelameswar |
| 5) | None of these |
Answer : Justice S.N. Dhingra
View Answer
Q178. | Who is poised to become the first woman lawyer to be directly appointed to the Supreme Court after her name was recommended for appointment by the Supreme Court collegium on 11 January 2018 ? |
| 1) | R. Banumathi |
2) | Justice G Rohini |
| 3) | Manjula Chellur |
4) | Indu Malhotra |
| 5) | None of these |
Answer : Indu Malhotra
View Answer
Q179. | SEBI on 10 January 2018 barred which international auditing firm from auditing any listed company in India for a period of two years for its alleged role in the Satyam scam ? |
| 1) | Deloitte |
2) | Price Waterhouse |
| 3) | Ernst & Young |
4) | Smith & Williamson |
| 5) | None of these |
Answer : Price Waterhouse
View Answer
Q180. | Who has been appointed next Chairman of ISRO to replace A.S. Kiran Kumar, whose term ends on 14 January 2018 ? |
| 1) | A. S. Kiran Kumar |
2) | G. Madhavan Nair |
| 3) | K. Sivan |
4) | Dr S K Shivakumar |
| 5) | None of these |
Answer : K. Sivan
View Answer